Регистрация

Какво трябва да знаем за яденето на хляб

11 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3438
Какво трябва да знаем за яденето на хляб

Редувайте видовете хляб на трапезата си и не прекалявйте с него.

Хлябът е един от основните продукти, които попада на българската трапеза. Той е „помощно средство“ за прегъщане на множество сосове, люти и солени храни, меса и рибни продукти. Той е в основата на почти всички бързи храни като се започне от народните банички и пирожки, преминем през пици, понички, сандвичи и свършим с по-нетрадиционни храни като пролетните рулца например. Всичко е тесто – хляб, а когато чуем ужасяващите изказвания на диетолозите относно него, разбираме, че трябва да загърбим една солидна част от менюто, към което сме привикнали.

Не е точно така. Хлябът носи на организма незаменими витамини и минерали и трябва да участва в менюто. Но помнете, че той е високовъглехидратен, солен и калоричен, затова обмислете подхода си към него. Ето няколко факта, с които трябва да се съобразявате когато ядете хляб:

1. За здрав организъм нормалната доза е между 2 и 4 филии хляб на ден, в зависимост от часа на приемане и физическата активност на тялото.

2. Хлябът е високовъглехидратен, затова последното приемане на насъщния трябва да е не по-късно от 18 часа, когато тялото ще има възможността да изразходи енергията от него.

3. Всеки път, когато си купувате хляб, се старайте да е от различен вид – редувайте бял с типов, ръжен, многозърнест и пълнозърнест, царевичен и т.н., защото в различните видове брашна, от които се приготвя, се използват различни части от зърната. Така ще доставите на тялото си пълен асортимент от витамини и минерали, които го укрепват.

4. Не оставайте дълго време на диета, която не позволява консумацията на хляб. Тялото има нужда от него, затова трябва да се консумира поне два пъти на седмица.

5. Хлябът е проблемна храна що се отнася до законите на разделното хранене. Хапвайте си го с пресни зеленчуци и растителна мазнина и избягвайте да го комбинирате с месо. Така не натоварвате стомаха, кръвта и се спасявате от натрупване на килограми. Допустимо е да се приема с млечни продукти и яйца, но не и да се прекалява с тази комбинация. 

6. Препечената филийка е по-полезна от мократа. Оставете на тостера да свърши част от работата на стомаха ви.

7. Мнозинството видове хляб, които се предлагат в хранителната верига са замесени с мая. Тя не е много полезна за тялото при някои видове алергии или синдроми на неразграждане. Ако имате възможност, намерете си хляб с квас.

Вижте още:

Трикове при месене, ако сте решили да си направите домашни тестени изделия.

Видове домашни питки.

Великденски козунаци.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Предимствата на хляба с квас

С какво тестените изделия с квас са по-добри от тестата с мая? виж още »

Домашен квас – живот и здраве на семейната трапеза

Как се прави домашен квас и как се отглежда квас вкъщи?   виж още »

Филийка в тостера – и канцерогенни елемети навсякъде

Хапвайки препечен хляб, насищаме тялото си и въздуха с канцерогенен химикал.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта