Регистрация

Диета с фибри бори холестерола

21 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 4351
Диета с фибри бори холестерола

Увеличете приема на овес, ечемик, мюсли, моркови и ябълки и тялото ви отново ще разгражда мазнините мормално.

Високият холестерол е един от проблемите на модерните общества, загърбили здравословния начин на хранене. Още преди 4 десетилетия започва да се наблюдава прогресивното увеличаване на нивата му във все повече и повече хора, като води до затлъстяване и редица здравословни проблеми, някои от тях особено сериозни.

И докато през изминалия век диетолози и експерти съветваха хората с висок холестерол просто да ограничават до минимум животинските мазнини, оказва се, че режимът не е особено ефикасен в разграждането на останалите в тялото мазнини. Затова множество здравни екипи, независимо един от друг, впрегнаха сили, за да открият какво бори високите нива на холестерола, които могат да доведат до затлъстяване и наднормено тегло, обвиване в мазнини на вътрешните органи, затлачване на кръвоносните съдове, инсулт и инфаркт на миокарда.

Веществата, виновни за вредния холестерол се разграждат главно от два органа, чиято правилна функция поддържа в норми нивото му. Това са жлъчката и черния дроб. Жлъчката има функцията да разпределя животинските мазнини, а черният дроб пък поддържа стабилните нива на глюкоза и други захариди в здравия организъм. Ако тези два органа функционират нормално, то холестеролната картина в тялото би трябвало да е наред, обясняват експерти.

Поради вида на храните, техния състав и комбинациите, в които се ядат, все повече хора износват черния дроб и жлъчката си още в ранна възраст, като поставят двата органа в непосилната задача да се справят с мазни меса, химии и подсладители, високо количество захари и соли и вредните чипсове и джънк фууд.

Дори и да сте живели дълги години по този безобразен за здравето начин, учените установиха, че има надежда нивата на холестерола да бъдат смъкнати почти до нормални граници, а дори и да се нормализират съвсем, благодарение на лесна и правилна диета. Тя представлява ежедневното приемане на фибри чрез храната, като ако се комбинира и с намаляне на сладкишите и мазните животински продукти е особено ефективна.

За здравословно ниво на холестерола се грижат зърнените храниовес и ечемик, варено жито, леща, елда и боб. Към тях се прибавят и някои плодове и зеленчуци като ябълка, киви, моркови, домати, банан. Ядките и мюслите също са надежден борец с високия холестерол.

Най-общо казано всички храни, които съдържат голяма доза фибри, борят холестерола и трябва поне едно от основните ястия за деня да е базирано на тях. От една страна те увеличават размера на жлъчката, като я правят по-способна да се справя с разпределянето на мазнините, а от друга намалят нивото на глюкозата, която атакува черния дроб. Затова една ябълка или чинийка мюсли за закуска не би навредила никому. Същото важи за обяд от постна варена леща, овес или жито. Ако сте пропуснали да направите едно от тези две ястия в здравословен стил, можете да заложите на следобедна закуска с ядки или преди вечеря да си хапнете сладка морковена салатка. Тялото ще ви се отблагодари за грижите.       

ПОДОБНИ СТАТИИ

Зимна диета Тонус за красота, сила и енергия

6-дневна диета зарежда тялото с витамини и минерали, смъква излишни килограми и носи добро настроение.   виж още »

Кой човек какви храни трябва да приема според аюрведа

Чертите на лицето и тялото отговарят за храните, които може да обработва стомаха ни, твърди индийската медицина. виж още »

Кои диети са вредни и защо

Грешки, които допускаме при спазването на диета и как можем безвъзвратно да съсипем тялото си с гладуване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта