Регистрация

Правилно хранене на кръвна група А

04 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 8655
Правилно хранене на кръвна група А

Носителите на А-кръвна група са потомци на вегетарианци, затова трябва да ограничат месните продукти и да се хранят с плодове и зеленчуци.

Кръвта е живота във вените ни, който осъществява транспортиране на кислород и погълнатите продукти до клетки и органи на тялото. При свързването с храната, в нея се образуват химични съединения, за да може тя да пренесе всяко разградено парченце от ястието ни до онази част на организма, която се нуждае от него. Но различните кръвни групи реагират по различен начин на продуктите, които им подаваме, затова е важно да знаем към какво има непоносимост червената течност в тялото ни и кои съставки на блюдото са най-благодатни за нея.

При своята поява на Земята всички хора са били с кръвна група 0, но в последствие спрямо хранителните навици и редица външни фактори, нужната за живота плазма мутира, като се създават генеточно устойчиви разновидности според начина на живот и храненне на хората поколения наред.

Хората с кръвна група А са наследници на земеделци. Предците им са предизвикали мутацията на кръвта чрез дългогодишно храненен предимно с продукти с растителен характер. Интересно е, че при няколко новозеландски канибалски племена А-кръвна група въобще не съществува, тъй като те се хранят предимно с токсичното човешко месо. Днес обаче, ние от kulinarno.bg ще ви разясним какво е добре да си хапвате, кои ястия не са препоръчителни и кои са изключително натоварващи за тялото ви, ако кръвта, която се движи в него е с група А.

Като наследници на племената, ядящи продукти с растителен характер, хората с А-кръвна група не бива да прекаляват с месото и особено с мазните мръвки като свинско, патешко, агнешко. При нужда може да си хапват по 2-3 пъти на седмица в умерени количества пилешко (без кожата) и пуешко. Морските риби и дарове, както и техните субпродукти също няма да ви се отразят добре. Вместо тях обаче можете да си хапвате речни риби, като най-безпроблемно ще ви подействат шаран и пъстърва. Не прекалявайте с яйцата – 4 бр. за седмица са ви напълно достатъчни. Същото важи и за млечните продукти – можете да си позволите сирене за подправка на салата, малко кашкавал в ордьовъра, 2-3 с.л. мляко в кафето, но не повече.

Говорейки си за кафе – то е една от най-полезните напитки за хората с кръвна група А. Ако нямате здравословни проблеми, спокойно можете да изпивате между 3 и 5 дози на ден. Тялото ви ще се зарадва още на големи количества вода, редовна консумация на червени вина между 75 и 150 мл на ден, както и на чай от билките женшен, риган, лайка и гинко билоба. Питиета, които не бива да допускате към менюто си са всички газирани напитки, включително и бира, както и високоалкохолните концентрати.

Полезни храни за кръвна група А са ядките, плодовете, зеленчуците и редица зърнени култури. Зехтинът и лененото масло носят здраве, а сусамовите, царевичните и животинските мазнини са вредни за тялото. Ако спадате към тази група можете преспокойно да си хапвате елда, фъстъци и ечемик. Няма зеленчук, който да не ви повлияе позитивно, така че наблягайте смело на салати и особено тези, направени с листни зеленчуци. От плодовете полезни за вас са смокини, сливи, кайсии и череши. Избягвайте цитрусите, както и сведете до минимум консумацията на хляб и пшенични продукти.

Хората с кръвна група А често страдат от дефиците на витамини В, С и Е, както и на елементите магнезий, калций и желязо. Набавете си ги чрез препоръчителните за вас плодове и честа консумация на ядки и коприва. Недостигът на вода също е проблем, така че си създайте навика да държите чаша с животворната прозрачна течност на бюрото си. Проблем при начина ви на  хранене може да бъде бързото ядене с малък брой сдъвквания – обърнете внимание на това. Отдавайте се на лека, но постоянна физическа активност, ако искате да поддържате здравословно тегло.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Правилно хранене на хората с кръвна група АБ

Носителите на кръвна група АБ не бива да прекаляват с яденето на яйца, но могат да си хапват спокойно зърнени култури, нискомаслени млечни продукти, з виж още »

Хранителен режим за кръвна група Б

Хората с Б кръвна група могат да консумират яйца, млечни продукти и агнешко, но е добре да избягват бялото брашно и пилешкото месо. виж още »

Подходящи и неподходящи храни за кръвна група 0

Хората с нулева кръвна група трябва да отбягват консумацията на млечни продукти и бял хляб, но могат спокойно да си хапват пилешко и телешко в големи виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта