Регистрация

Пет яденета на ден пазят детето от надебеляване

07 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3196
Пет яденета на ден пазят детето от надебеляване

Хранете детето си с три основни и две междинни ястия на ден, за да израстне жизнено и здраво.

Правилното и здравословно хранене е трудна задача на фона на интензивното ежедневие, което повечето хора имат, а при високата натовареност и последващата я умора малцина намират време и енергия дори да помислят откъде идват излишните им килограми въпреки огромния разход на калории, който отчтат при изпълняване на задълженията си. По-лошо – неадекватните хранителни навици на родителите се прехвърлят и върху децата, затова в световен мащаб се отчита двойно по-високо ниво на затлъстяване при малолетните и непълнолетните в сравнение с техните набори, живели преди 20 години. Голяма част от бъдещото поколение се възпитава с хранене на крак, често купуване на бързи закуски и посещения на fast food заведения. Затова и драстично спада възрастта на малчуганите, които страдат от наднормено тегло.

Освен да се хранят здравословно и разнообразно, децата трябва да ядат и често, категорични са финландски изследователи, които преди броени дни публикуваха резултатите от 17-годишно проучване. Екипът смята, че дори и генетично заложеното напълняване може да бъде избегнато, ако детето е подложено на адекватен режим на ядене. Още от детската градина мъниците трябва да свикнат с три основни и две допълнителни хранения за деня. Така тялото им ще си изгради правилни метаболитни процеси, чрез които да разгражда за определено време една храна и да знае, кога да очаква втора.

Изследването е проведено върху 4000 финландчета, като е започнало още от преднаталното им развитие (преди раждането) и е продължило до навършването им на 16-годишна възраст. Макар и децата да са били застрашени от наследствено натрупване на излишни килограми, чрез правилния хранителен режим, те са успяли да задържат фигурата си в здравословни норми. Обратното – тези, които са си хапвали нередовно и рядко, са дали признаци на напълняване, въпреки че то не е заложено в кръвта им.

Учените съветват всеки родител да дава по три основни ястия на детето си, като поднесената за деня храна бъде разнообразна, съдържа белтъчини и въглехидрати, доставени от различни продукти. Освен това трябва да има две междинни ястия, които могат да бъдат плодове, салати или мляко. Не се препоръчва консумацията на чипсове, газирани напитки и любимите детски залъгалки като вафли, снакс, гризини, бонбони. Те почти не съдържат полезни вещества, а и могат с добавките си да натровят организма и да предизвикат алергични реакции и дори пристрастяване. От друга страна затлъстяването е тежък проблем, който спира правилното развитие на организма и води до редица други заболявания. Дебелите деца са по-трудно подвижни и често страдат от липса на тонус и апатия. Ако не искате вашата рожба да е една от тях - погрижете се да създадете правилен хранителен режим на мъничето си.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Детето ви отказва плодове и зеленчуци – нормално е

Децата не обичат да ядат растителни продукти заради биологичната нагласа, че в тях има болестотворни микроби. виж още »

Супите – най-полезната и балансирана закуска за деца

Малчуганите ще се заситят и ще поддържат здравословно тегло, ако си хапват течни и кремообразни храни на закуска. виж още »

Купените бебешки храни тровят със захар и не зареждат с енергия

Енергийната стойност на пюретата, предназначени за най-малките, идва предимно от добавена захар или плодови подсладители. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта