Регистрация

Купените бебешки храни тровят със захар и не зареждат с енергия

23 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2512
Купените бебешки храни тровят със захар и не зареждат с енергия

Енергийната стойност на пюретата, предназначени за най-малките, идва предимно от добавена захар или плодови подсладители.

Повечето жени разполагат с кърма, с която да хранят бебето си до навършването му на годинка, но все по-малко майки имат реалната възможност да дават мляко си 11-12 месеца. На едни им се налага да пътуват за продължително време, на други – да са на работното място или извън дома за продължително време още първите месеци след раждането, трети пък отказват да кърмят и да се доят от естетична гледна точка заради твърдението, че бюстът се обезформя и увисва. Тогава идва времето на бебешките храни, уж произведени и изцяло съобразени с нуждата на невръстния организъм на мъничето.

Изследване на учени от Факултета по хранене към Университета в Гласгоу – Великобритания доказа, че над 80% от световно утвърдените марки бебешки манджички, които се внасят на Континента не са особено полезни за мъниците. Двете основни причини са, че в тези храни има голямо количество захари, които са вредни за зъбите и същевременно купените ястия за най-малките са бедни на полезни калории, произхождащи от фибри или белтъчини.

Проучването е проведено върху 479 храни – основни ястия и кашички, бисквити и десертни блокчета за бебета, разтворими в мляко продукти на прах и пюрета, като 201 от тях са предназначени за бебоци до 4-месечна възраст. Изследване на пилешки супи, телешко с картофено пюре и ябълкови десерти показва, че в купените продукти калорийната стойност е по-ниска в сравнение с тези, които са направени от майките у дома. Освен това количеството енергия в пазарните артикули се съдържа предимно в добавената захар или подсладители на плодова уснова, които ги правят по-желани от мъниците. За сметка на това важните за организма фибри и витамини са почти избити по време на обработката, а в някои от артикулите са открити консерванти, спомагащи за запазване на качеството им по-дълго време и при стайна температура. Тези съставки са опасни, тъй като могат да доведат до алергични реакции и непоносимост във все още недоразвитата храносмилателна система, категорични са учените.

Те съветват майките да кърмят поне до 6-тия месец от раждането на бебето, като по-полезно ще е храненето с майчино мляко да продължи до навършването на годинка. Ако жената няма възможност да го осигури, то поне нека приготвя кашите и пюретата за мъничето си у дома с проверени продукти, а да не разчита на хранителната верига, апелират изследователите. Те обясняват, че домашните ястия са по-богати на витамини, минерали и калории, нужни на младото тяло да започне развитието си в нормална посока.

Производителите обаче се обединяват в мнението, че продуктите им са съобразени изцяло с бебешките нужди и спецификите на детския организъм и дори съдържат полезни вещества, които трудно могат да бъдат доставени в необходимите дози от приготвената вкъщи храна. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Охратоксин А атакува през сирене, вакуумирани меса и сушени плодове

Естествено образуван токсин в някои храни причинява рак и уврежда бъбреците.   виж още »

Грозота, болести и смърт сее бялата захар

Учени алармират – добавената захар в купешките храни вече е достигнала критични за здравето нива. виж още »

Пет яденета на ден пазят детето от надебеляване

Хранете детето си с три основни и две междинни ястия на ден, за да израстне жизнено и здраво. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта