Регистрация

Пет летни вкусотиики, които да си хапвате, без да се притеснявате за фигурата си

04 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3002
Пет летни вкусотиики, които да си хапвате, без да се притеснявате за фигурата си

Вкусни рецепти за стройно тяло, съобразени с жегите и законите на разделното хранене.

Лятото е едновременно сезонът на плодовете, но и на суетата. Излизаме с по-малко дрехи, носим прилепнали по тялото облекла, показваме се по бански и често пъти обилната вечеря личи на фигурата, а и на самочувствието ни. Природата обаче е помислила както за естествените ни нужди да приемаме витамини, така и за желанието ни да изглеждаме добре и да се чувстваме удобно в кожата си. Затова в този сезон изобилието от натурални блага е бедно на мазнини и с ниска калорийна стойност; от нас се иска само да проявим доза фантазия как да се възползваме от шарените зеленчуци по начин, по който хем ще ни е вкусно и засищащо, хем няма да трупаме излишни килограми.

1. Пилешко плато със зеленчуци и лимон. За една порция си сварете 200 г пилешки гърди и ги накъсайте на хапки. Разпределете ги върху три листа зелена салата. Нарежете си половин краставица на хапки и я смесете с месото. Изстискайте сока на един лимон и залейте така направеното ястие. Към него добавете едно сварено яйце и резен кашкавал или сирене по избор. Поръсете с кимион и малко сол (по желание). Най-отгоре сипете зехтин. Добавете и няколко от любимите си маслини. Ще се нахраните качествено, без да се подувате.

2. Постните лодки от патладжан са свежи и вкусни. Набодете два големи патладжана с клечка за зъби и ги кипнете в подсолена вода за 10 минути, докато пуснат сока си. През това време смесете 1 разбито яйце с 300 г сирене, един домат, нарязан на кубчета и половин връзка магданоз. Шокирайте патладжаните под струя течаща вода, разрежете ги на две по дължина и издълбайте сърцевината. Нарежете я на парчета и я добавете към сместа. По желание сложете и една нарязана люта чушка или лют пипер, малко сол, чубрица и къри, лъжичка олио. Напълнете патладжаните със сместа и ги сложете да се пекат в намазнена тава за 20-30 минути. Ако не обичате патладжани, можете да ги замените с чушки, като се заиграете с цветове. Най-добре е да използвате месести, защото по-тънките загарят за дъното на тавата.

3. Зелената рибена салата е страхотна лятна вечеря. Ще се нахраните добре и с малко калории като нарежете половин зелена салата, една краставица връзка магданоз и смесите всичко това с консерва риба тон или запечено за няколко минути и накъсано на парчета 200 г филе от сьомга. сложете си малко оцет, сол и зехтин. Ако се съмнявате, че ястието ще ви е достатъчно, добавете половин конасерва грах или царевица, както и шепа маслини. Става за секунди.

4. Да не забравяме и тиквичките. И те се вписват в лесното леко лятно меню, като прибират в себе си плънка от ориз и кайма. Не ги гответе по традиционната рецепта с лучена запръжка, защото тя прави ястието прекалено тежко. Кипнете 1 ч.ч. ориз ал денте, а през това време разбийте 250 г кайма на парченца като я сложите върху нагорещен тефлонов тиган без мазнина и я намачкате с шпатула. Отцедете ориза, смесете го с късчетата месо и добавете по желание целина, магданоз, пресен лук или шепа стафиди (по-вкусно е с бели, нарязани на две). Разрежете 3 малки тиквички през средата по ширина и ги издълбайте с лъжица като оставите 1 см „дупе“. Смесете вътрешността с приготвената плънка и я приберете обратно в тиквичките. Полейте с мазнина по желание и печете около 25 мин. Тези продукти са за 2-3 порции, но в случая не е удачно да си готвите само една.

5. Изкушението на пресните картофки. Несъмнено едни от най-вкусните дарове на лятото са пресните картофки с нежна ципа. За 2-3 порции нарежете 600 г от тях в йенска тава, овкусете ги с 80 г масло, 150 мл бира и сипете още 100 мл вода. Оставете ги да се пекат, а през това време пригответе 3 намачкани скилидки чесън, 2 стръка пресен лук, ½ връзка магданоз и микс от подправки по 2 щипки всяка – бял пипер, кимион, куркума, къри, червен пипер и сол. След 20 мин. печене изсипете зеленчуците и микса и разбъркайте хубаво. Ако има нужда, добавете още масло. Ако обичате ексцентрични ястия, можете да полеете и с 2 с.л. мед. Получава се приятна сладникава коричка. Можете да замените маслото с растителна мазнина, ако искате да се храните разделно.

И петте рецепти са съобразени с принципите на разделното хранене. Ако сте на по-строга диета, пропуснете солта. Специалистите не препоръчват консумацията на хляб, особено в предложенията, където има месо или риба. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Израелски учени откриха най-правилната диета

Заложете на закуската и вечеряйте скромно, за да имате перфектна фигура и да се радвате на крепко здраве. виж още »

Плодова лятна диета за спортуващи дами

Витамини и енергия от природата смъкват килца, разкрасяват и подмладяват. виж още »

Рибена диета смъква килограми, заздравява косата и кожата

Лека и вкусна 5-дневна диета се грижи за тялото отвътре и отвън. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта