Регистрация

На Кръстовден постим със содена питка и без червени храни

13 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1334
На Кръстовден постим със содена питка и без червени храни

Кръстовден слага началото на студа и по-късите дни.

 

На 14-и септември християните по света почитат Кръстовден – денят, в който майката на император Константин – Елена открива кръста, на който е бил разпънат Исус Христос. Елена посвещава голяма част от съзнателния си живот в търсене на предмети, свързани със Спасителя и неговите приближени. Сред вещите, които тя намира, е и плащеницата, в която е било увито тялото на Дева Мария. През 335-а година императрица Елена се натъква на три кръста, които се счита, че са на Исус и разпънатите с него люде на Голгота. За да разбере кой от трите е Христовия, тя ги докосва един по един до трупа на починал човек. След като той оживява, свещеното разпятие е пренесено в няколко храма. Останки от него се пазят и до днес в светилища в Европа.

Кръстовден в българските обичаи. Според народните вярвания на Кръстовден идва студът. Жените прибират саксиите с цветя и плодовете от двора. Вадят одеяла и юргани от раклите, елеци и терлици от скриновете. Мъжете спират външните чешми и вкарват сеното в плевните. Смята се, че нощите след Кръстовден ще бъдат студени и ще има слани. Започва гроздоберът – прибирането на последните есенни плодове от полята и баирите – остават само мушмулите и дюлите. Животните се връщат от летните кошари, а дървата за огрев се прикарват близо до дома и печката. За последен ден хората излизат леко облечени на слънце, събирайки с кожата си неговия благодат. От утре слънцето не топли, а хапе. Децата за последен път в годината топват крака в откритите водоеми – вярва се, че след Кръстовден в  реките и езерата се появява невидима змия, чието ухапване носи болест.

Празнична трапеза на Кръстовден. Това е един от 12-те християнски празника, посветени на кръста Христов. По традиция на всеки от тях се пости. Различното на Кръстовден е, че не се консумират никакви червени храни и алкохол. Смята се, че те символизират Божиите мъчения и пролятата кръв преди телесната му смърт и ще се проектират в дома на всеки, дръзнал да сложи в устата си червено ястие. Жените месят постни питки и оформят кръст от тесто върху тях. Изпича се или един голям обреден хляб, от който се раздава на съседи и приятели и се пали свещ на семейната вечеря или малки индивидуални питчици с кръст. Вечерята трябва да е скромна, без животински продукти и лишена от твърде много блажно и пържени храни. По традиция се готвят постен боб, варено жито или царевица, сладки баници с плодове и ядки.

На Кръстовден имен ден празнуват Кръстьо, Къци, Кръстан, Кръстана, Кънчо, Къна, Кана и техните производни. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците с пожелания за крепко здраве, семеен уют и разбирателство, късмет и просперитет!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Кръстовден без червени храни и животински продукти

На Кръстовден се меси обреден постен хляб с кръст и студът започва да настъпва.   виж още »

Пита и вино в Деня на Християнското семейство

На 21-и ноември се чества Денят на Християнското семейство – Въведение Богородично или покръстването на Дева Мария.   виж още »

На Св. Константин и Елена се прави общ курбан

Днес нестинарки танцуват в огъня, а момците люлеят на плетени люлки своите избраници. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous19-05-2025
equilibrado de turbinas Equipos de ajuste: importante para el desempeño suave y productivo de las maquinarias. En el entorno de la avances avanzada, donde la efectividad y la estabilidad del equipo son de alta significancia, los equipos de ajuste cumplen un función esencial. Estos equipos específicos están creados para calibrar y fijar elementos móviles, ya sea en dispositivos industrial, automóviles de traslado o incluso en equipos hogareños. Para los expertos en soporte de aparatos y los profesionales, trabajar con sistemas de ajuste es fundamental para garantizar el rendimiento uniforme y seguro de cualquier sistema dinámico. Gracias a estas alternativas avanzadas innovadoras, es posible limitar notablemente las movimientos, el estruendo y la tensión sobre los soportes, prolongando la longevidad de partes caros. También significativo es el papel que juegan los aparatos de equilibrado en la atención al cliente. El apoyo profesional y el soporte continuo aplicando estos aparatos posibilitan ofrecer servicios de alta calidad, mejorando la contento de los compradores. Para los propietarios de proyectos, la contribución en equipos de ajuste y detectores puede ser esencial para optimizar la eficiencia y rendimiento de sus aparatos. Esto es particularmente importante para los dueños de negocios que manejan modestas y medianas negocios, donde cada aspecto es relevante. Además, los dispositivos de equilibrado tienen una extensa uso en el campo de la prevención y el gestión de nivel. Facilitan detectar probables defectos, reduciendo intervenciones elevadas y daños a los equipos. Incluso, los información extraídos de estos equipos pueden utilizarse para mejorar sistemas y potenciar la exposición en buscadores de consulta. Las sectores de uso de los dispositivos de balanceo cubren diversas sectores, desde la elaboración de vehículos de dos ruedas hasta el monitoreo ecológico. No afecta si se refiere de enormes elaboraciones industriales o limitados talleres caseros, los sistemas de calibración son esenciales para promover un operación óptimo y libre de interrupciones.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта