Регистрация

На Кръстовден без червени храни и животински продукти

14 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 1228
На Кръстовден без червени храни и животински продукти

На Кръстовден се меси обреден постен хляб с кръст и студът започва да настъпва.

 

На 14-и септември християнският свят чества Кръстовден – един от дванадесетте велики религиозни празника, който се свързва с откриването на кръста, на който е бил разпънат Исус Христос. Това се случва през 335-а година, когато майката на император Константин Велики - Елена намира останките от божието разпятие. Тя посвещава близо десетилетие от живота си обикаляйки светите места в търсене на точното място, на което Христос е загинал. Когато броденето ѝ се увенчава с успех, тя открива три кръста, но докосвайки с единия от тях починал човек, той възкръсва. Останки от находката се пазят ревностно и до днес в няколко храма, а върху пещерата, до която са намерени кръстовете, е изградена църква.

 

На Кръстовден се пости. Християните спазват строг пост, който освен животинските продукти изключва и всякакви червени храни. Вярва се, че те символизират христовата кръв и страдание. Не се пие алкохол, не се прекалява с блажното. Основни ястия за празника са тестените изделия. По традиция домакинята меси постна содена питка. На някои места в България се прави една голяма и от нея се раздава, на други се месят няколко по-малки, като едната е за семейството и фамилията, а с другите се черпят съседи, приятели и познати. Типични за Кръстовден ястия са постният зелник, тиквеникът и печената тиква и баниците с грозде или ябълки. Яде се още пшеница, овес, ечемик и зеленчукови супи.

 

На Кръстовден започва гроздоберът. По стар обичай на 14-и септември се обират лозята. Заделеното за сеитба зърно се занася в църквата за осветяване. Жените вадят зимните дрехи, прибират саксиите с цветя и събират ябълките от двора. Мъжете подготвят обора и добитъка за зимата, подреждат дървата, спират външните чешми. Вярва се, че след Кръстовден нощта става по-голяма от деня, идват сланите и студовете. Това е последният ден в годината за плажуване и къпане в открити водоеми. Добитъкът се прибира от летните кошари, а дървата за огрев се прикарват по-близо до дома.

 

Кой празнува на Кръстовден? На 14-и септември имен ден имат Кръстьо, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Къна, Кристиян, Кристина. Професионален празник честват пожарникарите и чакръкчиите. Екипът на kulinarno.bg честити на всички празнуващи с пожелание за успехи в лични и професионални дела.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Кръстовден постим със содена питка и без червени храни

Кръстовден слага началото на студа и по-късите дни.   виж още »

На Св. Варвара се меси къпана питка

В деня на Света Варвара се готвят постни варива и се сервира варен хляб с мед.   виж още »

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта