Регистрация

На Св. Константин и Елена се прави общ курбан

21 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2870
На Св. Константин и Елена се прави общ курбан

Днес нестинарки танцуват в огъня, а момците люлеят на плетени люлки своите избраници.

Днес, 21 май, източноправославната църква почита паметта на свети равноапостоли Светите Константин и Елена. Те са майка и син, управници на Византия в началото на IV век. През 330 година Константин решава да превърне Ориента в подобие на Рим, като приеме християнската вяра и покръсти всички поданици на империята. Остатъка от живота си посвещава на разпространение на божието слово и религията. Майка му Елена пък посещава Светите места и спонсорира построяването на много храмове, в които приелите новата религия да се молят и да посвещават и близките си в нея.

В България по традиция на Св. Константин и Елена се прави общ курбан. Хората носят от дома си продукти според възможностите си, кладе се голям огън на центъра на населеното място и там се оставя да ври агнешката чорба. Когато курбанът е готов, се разстелат въглищата от него и млади моми с боси крака танцуват върху жаравата, изпълнявайки ритуала нестинарство.

На днешния ден трябва да се отчете, че всички чешми и кладенци в селото са почистени, пътеките до тях са достъпни, а водата е достойна да напоява растящата реколта. След като се изяде обредната супа момците правят люлки за младите несгодени момичета. Девойките се люлеят и пеят, а вярването е, че ако момче и момиче се харесат днес и решат да се вземат, то ще им се родят много мъжки рожби.

Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички, които носят името Костадин, Константин, Елена, Стамен, Стамена, Станко, Данко, Станка с пожелания за живо и здраво име, което винаги да се споменава с любов и уважение.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Св. Петър и Павел с ябълка за починалите деца

Празнуваме Петровден с ябълки и ябълкови сладкиши, а заради Св. Павел не се работи.   виж още »

На Кръстовден постим със содена питка и без червени храни

Кръстовден слага началото на студа и по-късите дни.   виж още »

На Петровден с ябълки, колач и младо пиле

На Петровден семействата с починали деца молят благословия за душите на отрочетата си, а на Св. Павел не се работи, за да не се стоварят стихии върху виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта