Регистрация

Интелигентна посуда казва колко е топло ястието и напитката

31 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 2762
Интелигентна посуда казва колко е топло ястието и напитката

С новата „умна“ посуда никога няма да изгорите езика си или да ядете изстинали месни храни.

Прекалено горещите напитки могат да причинят рак на гърлото (повече информация – вижте ТУК), особено ако се консумират често. Изстиналите кафе и чай пък са неприятни, защото хладна течност, наречена сгряваща напитка губи шанса да изпълни функциите си. А какво пък да кажем за студените манджи и особено лойнисващото се агнешко или свинско месо, които губят вкусовите си качества и се превръщат в неприятна за сетивата храна, която чака да бъде подгрята.

Учени създадоха изобретения, които да лишат човечесството от проблеми като изгорени езици и гърла или пък изстинали ястия и напитки. Интелигентната чаша за топли напитки е снабдена с термометър, който показва кога течността в нея е прекалено гореща и рискована за предглъщане, кога е подходяща за консумация и в кои моменти вече преминава в категория изстиваща и хладна. За нормална чайна и кафена топлина се приема напитката да е в диапазона между 45 и 60 градуса. Рисковата група е между 60 и 75 градуса, а прекалената горещина надхвърля 75 градуса.

Що се отнася до ястията, те са строгоспецифични и всяко от тях има различна температура, при която е най-вкусно. Затова вълшебната чиния е предназначена за мазни меса – онази храна, която става негодна за консумация щом изстине. Изобретението променя цвета си спрямо промяната в температурата. Докато агнешкото и свинското са достатъчно сгряти, чинията е в ярко червен цвят. В последствие започва да порозовява, спрямо степента на изстиване, а когато съдържанието й е хладно повече от нужното – става бяла.

Изобретателите твърдят, че освен в домакинството техните открития могат да се ползват и в ресторантьорството, защото има редица ресторанти, които подгряват хранта след определено време, като прикарват до масата малки газови печици и фурнички на колелца. Освен това родителите ще могат да разбират с каква температура е млякото и манджата на невръстните им деца. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Топлите храни и напитки причиняват рак

Горещият чай и врялото кафе са убийци. виж още »

Шантави домакински прибори и техните изобретатели

Тостер пече филийки с усмивки и мадами по монокини, а електрическа вилица върти спагетите за изяждане. виж още »

Полезни съвети за употреба на домакински прибори

Знаете ли че вилиците, миксерът, пасаторът и кафеварката се почистват сами? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта