Регистрация

Зима иде – яжте алабаш

10 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 9020
Зима иде – яжте алабаш

Алабашът предпазва от настинка, помага в борбата с грипа, спира развитието на рака на простатата и облекчава симптомите на астма, бронхиални дразнения и лъчева болест.

Алабаш – наричан още гулия е познат на пазара под формата на зелена или лилава топчица, която се продава в късната есен. Не се заблуждавайте, това не е грудка, нито алабашът е кореноплоден зеленчук. Ядливата част от него е всъщност удебелено стебло на двугодишно растение, виреещо в умерения климатичен пояс. Макар че се отглежда от десетилетия в България, заленчукът още не се е наложил като често използвана съставка в родната кухня, а мнозина са свикнали да го виждат в тарелките, изложени в плод-зеленчука, но си нямат идея какъв точно да си купят и как да го приготвят. А предвид колко е полезно растението, невежеството тук може да се яви като тежка вреда. Затова ние от kulinarno.bg ще ви разкажем малко повече за топчестото растение с ярко тъмнозелени листа.

Макар че много наподобява познатата ряпа, алабашът има по-мек и сладък вкус от нея. Може да се консумира както в сурово състояние, така и преминал термична обработка. Неговата удебелена част се нарича гулия и може да бъде настргана или нарязана на кубчета като добавка към салата. Според някои рецепти може да се изпече с карамелизиран лук и меса, да се приготви на пара, супа или да се панира в царевично брашно и да се изпържи на тиган – вид готвене, което не ви препоръчваме, защото маслената баня убива голяма част от полезните съставки на зеленчука и го прави канцерогенен.

Листата на растението са малки и леко кисели и могат да влязат в състава на всяка зелена салата, превръщайки я във витаминозна бомба. Ако искате да си купите правилния алабаш – търсете малки до средни глави, които да не тежат повече от 150 грама. Добре е листата, ако има такива, да са свежи и без пожълтяване в крайщата. Месестата част нека бъде ненасечена, а ако от цепките се подава пожълтяла сърцевина, по-добре не си купувайте този зеленчук.

Знаете ли, че само 100 грама пресен алабаш ще дарят на тялото ви нужната му доза витамин С за деня? Няма спор – с такъв запас от аскорбинова киселина (витамин С) ще повишите многократно силите на имунната си система и ще прогоните вируси и болести, които вече са се докопали до вас. Затова и ежедневната консумация на зеленчука е препоръчителна в студените месеци, както и при борба с пролетната умора. Освен това организмът ви ще се радва на богати количества витамини от групата В, А, Е, D, както и на полезните микроелементи сяра, магнезии, фосфор, калций, цинк, мандан, мед, хром и желязо.  

Ако сте на диета, то алабашът е перфектно решение да отслабнете с нещо вкусно и полезно. Някои хора обичат да се наслаждават на хрускавостта и мекия му вкус, хапвайки си го като ябълка. Други го намират за безвкусен и предпочитат да си го рендосат, след което да добавят сол, оцет и зехтин. Трети пък го предпочитат в комбинация с ряпа или зелева салата с моркови. Но всички свикнали да си го хапват са единодушни – няма смисъл да се пропускат здравословните му ефекти върху тялото, както и диетичните му свойства. В 100 грама алабаш се съдържат между 25 и 30 калории, като в тях няма почти никакви мазнини и  белтъчини.

В народната медицина яденето алабаш се препоръчва като превенция от рак на простатата, както и проблеми с бъбреците. Листата и удебеленото стебло на зеленчука облекчават симптомите на настинка и грип, помагат за отпушване на дихателните пътища и оттлачват белите дробове. Прясното растение е благодат за хора с бронхиални заболявания и астма, а при пушачите благоприятстват изхвърлянето на замърсителни секрети от дихателните пътища.

Затова, ако още не сте се порадвали на тазгодишната реколта от kohlrabi (kohl – зеле; rabi – ряпа; - немс.), то сега е моментът да се отправите към близката продавалница на свежи плодове и зеленчуци и да си спретнете една хиперздравословна и вкусна салата за по-малко от левче. Предупреждаваме ви – алабашът не е от много издръжливите растения, така че не се презапасявайте. В хладилник издържа до няколко дни.   

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кулинарни хитринки за избор на зеленчуци през зимата

Как да познаем дали един зеленчук е отгледан и узрял с помощта на вредна за организма химия. виж още »

Зимна диета с два вида риба

Погрижете се за красивата си външност и здраво тяло с морска и речна риба. виж още »

Мазна риба и яйца предпазват костите от чупливост през зимата

Недостигът на витамин D през студените месеци води до проблеми в двигателно-упорния апарат, кожата и ставите. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous08-09-2019
“We use social media information to investigate an existing request for immigration benefits, as part of our background and security check process,” the statement stated. discapacidad de seguridad

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта