Регистрация

Мазна риба и яйца предпазват костите от чупливост през зимата

06 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 2946
Мазна риба и яйца предпазват костите от чупливост през зимата

Недостигът на витамин D през студените месеци води до проблеми в двигателно-упорния апарат, кожата и ставите.

Днес е Никулден – още една причина да си поговорим за мазните риби, но този път няма да споделяме рецепти и щури идеи за избора, приготвянето и поднасянето на водните обитатели, а за нуждата на тялото ни от тяхното месо особено в зимните месеци. С падането на снеговете и сезонния сън на майката природа консумацията на пресни плодове и зеленчуци в българския дом драстично намалява. А с нея спада и доставката на свежи витамини на организма. В последните години все повече зачестяавт проблемите, причинени от недостига на един специален витамин – D, за който тялото изнемогва през зимата и нуждите на организма се изразяват в развитието на заболявания.

За тази тенденция алармират британски учени, изследвали както родни доброволци, така и хора от всички крайща на Европа. Проблемът е двоен, обясняват експертите. От една страна витамин D се набавя при консумацията на редица плодове и зеленчуци, които зимата не са така богати на полезни съставки, както узрелите под летните лъчи. От друга страна жизненоважният витамин се генерира от тялото под въздействието на слънчева светлина, която поглъщаме чрез кожата си. Дрехите, подходящи за сезона обаче не й позволяват да достигне до повърхността на тялото и така дори и оскъдните запаси, с които разполагаме се натрупват или изхвърлят неупотребени.

Тук вече трябва да се замислим за здравето си. Най-голямата щета от недостига на витамин D е невъзможността да се поддържа здрава костната система. Само за няколко месеца тя може да стане проблемно чуплива. Друга последица, която далеч повече личи и на външния вид е кожната раздразнителност. Често всичко започва с появата на пъпки и петна, прекалена сухота и липса на влага, усещане за изопнатост. Но явленията могат да се задълбочат като се появят огромни гнойни петна, старчески точки, а лицето и рацете започнат да се белят на парцали. И не свършваме дотук. Витамин D също така е нужен на ставите, за да запазят те своята еластичност и да не вкостеняват, защото тяхното втвърдяване е необратимо и прави движенията болезнени.

Все пак шанс за тялото има, въпреки предстоящите мразовити месеци. Учените обясняват, че чрез правилно хранене можем да си набавим достатъчно за организма количество, дори и в менюто ни да не влизат богати плодови и зеленчукови салати, на които сме свикнали през лятото. Затова зимата е добре поне два пъти на седмица да се яде риба и рибни продукти. Мазните меса на водните обитатели са особено богати на витамин D. Той се съдържа в големи дози в яйцата, както и в ядките, затова те могат да бъдат една сурогатна алтернатива на пресните дарове на природата.

А колкото до генерирането на съставката, достатъчни са 15 минути на ден излагане на отделни части от тялото на пряка слънчева светлина. Когато организмът разполага с достатъчно количество на витамин D, ще успее да се възползва и от малкото лъчи, за да го разгради в своя полза.

Учените съветват също така съставката да се набавя чрез храните, а не с помощта на лекарствени добавки, тъй като при тях има риск от предозиране, което води до проблеми с кръвоносната система. 21 нанограма на милилитър е нормалната дневна доза, която преспокойно може да се набави дори и през зимата чрез правилен хранителен режим. Повече от упоменатото количество не е нужно, а и става опасно.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да подсилим костите с калций за идващото хлъзгаво време

Зареждане на тялото с калций чрез храна и гарантиране на усвояването на микроелемента с разходка.   виж още »

Зареждаме тялото с витамин D в началото на зимата

През студените месеци дефицитът на витамин D причинява чупливост на костите, понижава имунитета и възпрепятства оздравяването от вируси и настинки. & виж още »

Топ храни със съдържание на калций

Млечните продукти, зърнените култури, листните зеленчуци, бадемите и семената гарантират здрави кости и предпазват от остеопороза.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта