Пиле с шам фъстък и ризото с алабаш
Пиле, "удавено" в саке, наднича от апетитно ризото.
Необходими продукти:
За ризотото:
- 1 алабаш, обелен и нарязан на кубчета
- 1 глава лук, нарязан на кубчета
- 1 ч.ч. ориз „Арборио”
- 1/3 ч.ч. бяло вино
- 0.5 л зеленчуков бульон
- 1 с.л. масло
- ½ ч.л. индийско орехче
- черен пипер
- магданоз
За пилето с шам фъстък:
- 2 бр. пилешки гърди
- 1 с.л. саке
- 2 с.л. галета
- 2 с.л. натрошен шам фъстък
- 1 яйце, разбито
- щипка сол
- щипка черен пипер
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Загрейте тиган, разтопете в него масло, запържете лука и алабаша. Когато лукът стане прозрачен, добавете ориза, разбъркайте добре, така че целият ориз да попие от маслото.
2. Залейте с виното и разбъркайте добре. Изчакайте докато оризът попие виното и добавете ¼ от зеленчуковия бульон. Разбъркайте добре. Когато оризът поеме и тази течност, добавете още ¼ от бульона и разбъркайте добре.
3. Повторете докато ризотото поеме целия бульон.
4. Отстранете от котлона и добавете индийско орехче и церен пипер и разбъркайте добре.
5. Покрийте ризотото с капак, така че да остане топло до момента на сервирането. Преди сервиране наръсете с магданоз.
6. Мариновайте пилето в сакето за около 1 час.
7. Смесете солта, галетата и натрошения шам фъстък.
8. Отцедете всяко от филетата, натопете го първо в разбитото яйце и след това в галетата и ядките.
9. Загрейте олио в един тиган и запържете филетата докато коричката им добие златист цвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ