Регистрация

Кулинарни хитринки за избор на зеленчуци през зимата

18 Dec 2013   /     /   Видяна: 3553
Кулинарни хитринки за избор на зеленчуци през зимата

Как да познаем дали един зеленчук е отгледан и узрял с помощта на вредна за организма химия.

През зимните месеци у нас драстично спада комсунацията на пресни зеленчуци. От една страна по-малкото търсене се дължи на факта, че „зимните“ домати и краставици са отглеждани изкуствено и са зреели в торове със съмнително въздействие върху човешкия организъм. От друга, дори и тези, които се внасят от чужбина, са прекарали доста време в щайги и тарелки, докато бъдат прехвърлени през държавни граници или пък изминат целия трансморски и трансокеански път в корабите.

Но все пак в някой хладен ден, скован от сняг и лед, човек се буди с неустоимото желание да си хапне свежа Шопска салата, да си накъса прясна марулка или просто да хапне малко зеле с моркови. Какво правим тогава? Ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета как да попаднете на сравнително добър зеленчук, който няма да се окаже пълна отрова.

Ако си купувате листни зеленчуци през зимата, следете състоянието на върховете на листата и оцветяването в началото на зеленчука. Ако са зреели при изкуствена много силна светлина, върховете на листата им са изгорели от прекомерното нагряване. Линията обикновено е жълта и върви равномерно по цялото протежение на листа. Това не е толкова опасно. Ако салатката ви изглежда свежа – вземете си я.

По-големият проблем е ако забележите оцветяване в тъмнокафяво в началото на зеленчука, там откъдето тръгват листата, а най-външните от тях са доста съсухрени за сметка на жизнената сърцевина. Разгледайте добре, някои търговци махат най-крайните листа, но остават следи от тях при ствола. Кафявото оцветяване и сухотата на тези зеленчуци говори за наличието на изкуствени торове, които са прогорили растението още в началото, където то взаимодейства с тях. Тази салатка или марулка можете да пропуснете с чиста съвест.

Едни домати са прегорели от торове, когато точката отгоре им е станала кафява или дори черна. Не очаквайте зимата да получите изцяло естествен зеленчук, но е задължително да следите тяхното качество. Прогаряния от торове върху домат могат да бъдат и малките черни или кафеникави петънца по самия плодов зеленчук, както и прекалено сбръчканата му ципа, която се е отпуснала под въздействието на химикалите.

Краставиците са един от най-непрепоръчителните зеленчуци през зимата, защото в тяхното изкуствено отглеждане се влагат най-много вредни вещества. Винаги, когато си взимате краставица гледайте размерът й да не е стряскащ и пипайте краставицата в двата края – не бива да са меки. Добре е още да знаете, че 80% от нитратите се съдържат в кората, затова задължително я обелете и изхвърлете. След това можете да оставите зеленчука потопен във вода, за да отдели още вредни вещества. Не се свенете да отрежете и изхвърлите стабилна част от крайшата (дупетата), защото те са троянския кон на здравословния иначе зеленчук.

При грудковите салати следете коренът да не е разпукан, както и зеленчукът да не е нереално голям. В тях се слагат драстично по-малко препарати при зреене, затова всяка добре изглеждаща грудка има всички предпоставки наистина да е полезна.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене при мръсен въздух

Кисело мляко и вода отмиват вдишаните замърсявания, а зеленчуците и плодовете борят свободните радикали.   виж още »

На кои храни наблегна човечеството през февруари

В месеца на студа и любовта се хапва предимно печено – печени плодове, печени зеленчуци и печено месо. А всичко това – придружено от хубав виж още »

Зима иде – яжте алабаш

Алабашът предпазва от настинка, помага в борбата с грипа, спира развитието на рака на простатата и облекчава симптомите на астма, бронхиални дразнения виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта