Регистрация

За какво можем да използваме една вилица

10 Oct 2014   /   nina123   /   Видяна: 3943
За какво можем да използваме една вилица

Няколко хитри приложения на вилицата, когато не принасяме храна към устата си.

Вилицата е един от най-използваните прибори за хранене, който по етикет се слага от лявата страна на чинията. Но днес вместо да гледаме към нейното практично делнично приложение, ще обърнем внимание на употребата й извън рамките на общоприетото. Защото, оказва се, само тясна скроеност и незнание ни спират да използваме един така практичен атрибут, който ни е под ръка, за улесняване на ежедневието. Ето как още можете да впрегнете металния тризъбец в служба за по-безпроблемния ви живот.

Знаете ли как най-лесно да измиете вилица, между чиито зъбци се е наслагала храна? Мнозина опитват с продължително киснене и силна струя вода. Тези трикове помагат, но в първия случай трябва да чакате, а във втория рискувате да изпръскате всичко наоколо. Има и по-лесен начин – като бръкнете с друга вилица. Би било добре да е такава с по-тънки зъбци, но ако не разполагате, не се притеснявайте. В края всички зъбци на вилица са заострени, т.е. – и изтънени. Така че все ще достигнете до заветните наслагвания, които трябва да отмиете.

Вилицата е страхотен протектор при рязане. Ще попитате как – много лесно. Независимо дали ще режете картофи, моркови, лук – този прибор ви гарантира постигане на еднаквост при парчетата, допълнителна опора на процеса и елиминиране на вероятността от порязване. Ето как да го използвате ако още не сте се досетили. Прерязвате зеленчука на две по дължина, застопорявате го върху дъска и отгоре набождате с вилица. колкото повече зъбци има тя – толкова по-добре. След това просто прокарвате ножа между всеки два от зъбите и така режете еднакви парчета без опасност за пръстите ви.

Вилицата помага при направата на домашна паста. Уредите за домашна паста, в които поставяте тестото, за да се изтъни между два барабана, а след това нарязвате полуавтоматично все още не са широко навлезли във всяка кухня. Вместо това можете да използвате точилка и набрашнен плот при правенето на тънко тесто. Тук идва ред на вилицата – изберете я с по-остри зъбци или ги наточете изкуствено. Сега можете да изрежете с нейна помощ еднакви по големина спагети, които сте умесили у дома си и сте лишили от съмнителни съставки, гарантиращи по-продължителната им годност и апетитна визия.

Вилица помага при декорацията на храни. Направили сте си домашна торта и сте я покрили със сметана. Най-семплата украса е да сипете какао на прах в цедка и с потупвания да поръсите тортата. Ще вдигнете летвата обаче ако след това съвсем леко с краищата на вилицата минете по вече поръсеното какао. Можете да направите прави черти или пък в стил „стъпката на змията“ на зиг-заг. Същото важи за десертите поръсени с пудра захар. С вилица можете да направите красив преход между две ястия с различни цветове (супи или сосове) като просто ги надраскате от едната към другата посока малко преди линията на контраста. Всичко е въпрос на фантазия, защото възможността е на лице – разполагате с вилици.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

Пет кулинарни трика, които ще улеснят работата ви на домакиня

Съвети как да изгоним лошата миризма от хладилника и как да спасим картофите от прорастване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта