Регистрация

Полезни трикове при пържене

10 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 8254
Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина.

Колкото и да е вредна храната, приготвена чрез пържене, това си остава един от класическите начини да превърнем ястието си в изключително вкусна манджа. Сготвените меса, яйца, картофи, зеленчуци на маслена баня придобиват особена сочност, често хващат хрупкава коричка, а сърцевината им е плътна на вкус и добре увряла. Днес ние от kulinarno.bg ще споделим няколко трика, които ще подсилят добрия резултат и ще ви помогнат да се справите по-лесно с този вид термична обработка.

1. Винаги, когато започвате да пържите, се уверете, че тиганът или съдът, в който ще готвите е абсолютно сух. Ако по него има остатъчни капки вода от измиване или просто е напръскан, включете котлона и го оставете да се нагрее докато изсъхне. Чак тогава можете да сипете мазнината.

2. Освен съда, продуктите, които ще пържите също трябва да са подсушени. Ако ще готвите картови, патладжани или тиквички, затрийте ги с хавлиена кърпа преди да ги пуснете в олиото. Загрятата растителна мазнина на висока температора пръска от вода. Доказано е, че ако изсипете само 200 мл вода в нагорещено олио, то ще изхвърчи от съда, образувайки близо 30 см стълб на издигане.

3. Ако въпреки липсата на влага по време на готвене ястието отново пръска, цапайки ви с болезнени капки загрята мазнина, сложете щипка сол. Тя действа като успокоително за разбунтуваната мазнина. Причината да се изцапа кухнята с тези капки е фабрично попаднала влага в олиото. Запомнете добре марката и не си правете експерименти повторно.

4. Никога не поставяйте продуктите за готвене в олио, преди то да е напълно загрято. Особено ако целите получаването на хрупкава коричка, оставете го да се нажежи повечко. В противен случай вашите зеленчуци, картофи, месо или риба ще погълнат от мазнината, ще станат глетави и ще придобият вкус на гранясало. И най-вероятно ще ви се наложи да ги изхвърлите, защото често такива храни не могат да бъдат изядени.

5. Когато пържите, сипвайте много мазнина. Спазването на тази препоръка е най-добрият ключ към получаването на перфектна манджа. От една страна в голямо количество олио или зехтин продуктите по-трудно ще залепват един за друг и ще можете лесно да ги размесвате, без да ги накъсвате. От друга – когато ястието изгълта част от мазнината, тя ще намалее и може да се появи нужда от доливане на още. А долеете ли по време на готвене, очаквайте резултата от точка 4.

И накрая – важно правило – ако олиото или зехтинът с които готвите се запали, НИКОГА не го гасете с вода. Това е една от най-големите грешки, които можете да направите при готвене. На първо нясто го отместете от котлона, за да спре да повишава температурата си. Ако не угасне след няколко секунди и мислите, че проблемът е сериозен, използвайте пожарогасител.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как изстудяването помага в кухнята?

Пет трика за употребата на студ при готвене и почистване.   виж още »

Нетипични приложения на пресата за картофи

Мачкалката за картофи прави страхотни яйца за закуска, доматени сосове с желаната текстура и дори вади врящи продукти от бульон.   виж още »

Да се спасим от канцерогенното въздействие на мазнината при пържене

Повторното ползване на мазнина за готвене повишава риска от образуване на злокачествени тумори, а съдовете с незалепващо покритие позволяват да използ виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта