Регистрация

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

22 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 16573
Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка.

  

       Пържените яйца – най-бързото решение, когато нямате време да сготвите основно ястие за себе си и семейството. На всяка домакиня и всеки гладник се е случвало да види черупчестите кокоши продукти останали последни в хладилника сякаш са запаси при обявяване на военно положение и да прибегне към тях в желанието да се нахрани с нещо вкусно и лесно за приготвяне. Но дори и в елементарното им пържене има някои тънкости, за които ще си поговорим днес.

1. Не пържете яйцата в недозагряло олио, защото ще станат изключително мазни. Изчакайте мазнината да започне да цвърчи в тигана ви преди да ги добавите.

2. Винаги преди да пържите яйца, ги чупете в отделен съд. Дивидентите от това действие са два – ще можете да разберете дали яйцето е развалено. Ако жълтъкът му не е концентриран в средата, а се е пукнал въпреки внимателното ви отношение, то по-добре не яжте яйцето. Ако искате да е „на очи“, така ще имате шанса да го излеете цяло в тигана по-лесно, отколкото ако го трошите в ръбове на предмети.

3. Ако не искате пържените ви яйца да залепват за дъното на тигана, не пестете мазнина.

4. Ако мазнината пръска навсякъде, сложете щипка сол.

5. Ако се стремите към рохки жълтъци и покафенели хрупкаво препържени белтъци – изчакайте олиото да се загрее максимално, след което изсипете яйцето и с помощта на лъжица, го полейте отгоре със загрята мазнина 2-3 пъти. Пържете не повече от 25 секунди.

6. Ако искате добре изпържено яйце, сипвайте с лъжицата или шпатулата (използвайте щадящи прибори, ако тиганът е тефлонов) по-продължително време мазнина.

7. Двойно обръщаните пържени яйца ще ви спестят заливането. Изчакайте да станат абсолютно твърди преди да обърнете. В противен случай рискувате жълтъкът да се спука. Ако сте ловки и ги обърнете много бързо още в недопържено състояние може да постигнете ефекта на рохката сърцевина с обвивка от златна коричка.

8. Ако ще пържите бъркани яйца – сложете доста по-малко мазнина, отколкото при целите на очи.

9. Кое се бърка с яйцата и кое се добавя в последствие. При омлети в яйчената смес се слагат зеленчуците, суровите гъби и големи парчета месо. Кашкавал, сирене и преминали термична обработка продукти за плънката се поставят след като обърнете омлета и започнете да го пържите от другата страна. Накрая просто завивате.

10. Ако се чудите с какво да подправите пържените си яйца, най-добре решете кардинално проблема, като им сложите шарена сол. Подправките, които си отиват с това ястие са сол, червен пипер, лют пипер, чубрица и къри на прах. Голяма грешка ще е ако опитате с канела, какао, джинджифил, босилек или индийско орехче. Но пък ако ви харесва – защо пък не. 

Ето и рецепти за омлети.

 

Ето още храни на яйчена основа.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за изпичане на яйце в любимите храни

Как да добавите яйце към сандвичите, кренвиршите, кюфтетата, плескавиците и зеленчуците, за да стане ястието красиво и още по-полезно. Трикове за пече виж още »

Трикове за идеалното руло от кайма - Руло Стефани

Как се прави Руло Стефани и трикове за готвене на Руло Стефани, за да е максимално красиво, вкусно и лесно за направа?   виж още »

Три начина за желиране на храни

Естественият желатин, агар-агар и колагенът в животинските кокали могат да придадат желирана текстура на любимите сладки и солени ястия.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта