Регистрация

Пет кулинарни трика, които ще улеснят работата ви на домакиня

24 Jun 2013   /     /   Видяна: 3860
Пет кулинарни трика, които ще улеснят работата ви на домакиня

Съвети как да изгоним лошата миризма от хладилника и как да спасим картофите от прорастване.

Съществуват множество хитринки, от които домакините се възползват, за да направят работата си в кухнята по-лесна, по-бърза, по-приятна и с доказано по-добър резултат. Екипът на Kulinarno.bg ще се радва, ако успее да увеличи арсенала ви от трикове за приготвяне, съхранение и поднасяне на ястия, затова ще споделим с вас някои от най-практичните идеи, с които да се въоръжите, докато се вихрите над печката и плота.

1. Ако в кухнята е влажно и солта постоянно се слепва и става на буци, можете да изтеглите водата от нея със зърна ориз.  Достатъчно е да поставите 2-3 зрънца на дъното на солницата и ще забележите доказаното им действие. Ако съхранявате солта в по-голяма купа, вържете с тензух или друг мрежест плат десетина оризчета и оставете снопчето да си „свърши работата“.  Внимавайте само с размера на дупките на плата, защото няма да е приятно да изпадне ориз, с който по невнимание да подправите ястието си.

2. Ако сте се захванали с месене на тесто, твърде вероятно е по ръцете ви да залепват парчета от него. Неприятно е, нали? Вместо традиционния съвет на бабите – „набрашни си ръцете“, използвайте по-ефикасна хитринка – намажете ръцете си с олио. Изненадващо, но по тях няма да залепне и частица.

3. Сещате ли се за какво може да се използа конецът за зъби в готвенето? Елементарно -  за прецизно рязане на меки продукти или ястия. Опитайте го при надиплянето на красиви ордьоври от меки сирена, разрязването на варени зеленчуци на хапки или доматени кръгчета от обелени домати. Със зъбните конци можете да порцирате дори добре разбита сметана или меката текстура на чийзкейкове и белтъчни кремове.

4. Често, особено през лятото, в хладилника се появява неприятна миризма на застояло или развалено. Знаем, че не е полезно за уреда да го размразяваме и чистим прекалено често, затова ето един трик, с който да се отървете от досадния мирис на храни. Нарежете един лимон на няколко дебели кръгчета и го поставете в хладилника. Той не само ще изтегли зловонията, но и ще спомогне да не се смесват ароматите на отделните храни. Не забравяйте обаче да сменяте лимона всеки месец, защото, ако престои, може да постигнете обратния ефект.

5. Случвало ли ви се е картофите ви да прорастнат, дори и да спазвате стриктно всички процедури по съхраняването на хладно, тъмно и проветриво място? Към този репертоар добавяме още едно „тайнство“ за непросветените. Сложете при картофите една домашна ябълка. Важно е да не е купена от магазина, а откъсната от дървото в двора на вилата, защото така няма да се развали, а просто ще започне да се съсухря. Тя е гарант, че в близките три месеца по картофите ви няма да прокарат клилци.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трик за бързо изстудяване на бира

Как се охлажда бира възможно най-бързо?   виж още »

Практични домакински трикове

Улеснете живота си с няколко прости хитринки.   виж още »

10 трика от шапката на готвача

Кулинарни хитринки и практични готварски съвети, които всеки готвач трябва да знае. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта