Регистрация

Защо качваме килограми с възрастта

08 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3535
Защо качваме килограми с възрастта

С напредването на годините все по-лесно се натрупват килца и все по-трудно се отслабва заради намаленото влияние на кафявите мазнини.

Мнозина дами на средна възраст, които държат на естетичната си фигура могат да потвърдят, че с напредването на годините става все по-трудно да се запази съвършенството на телесните форми. Дори и представители на силния пол могат да са категорични – по пътя към старостта килограмите се лепват по-лесно и се смъкват доста по-трудно отколкото същото тяло се е отървавало от тях, когато е било 20-годишно. Но защо се получава така? На този въпрос решиха да отговорят учени от Университета в Токио – Япония.

Изследователите сочат за основна причина за напълняването с напредване на възрастта намаляването на баланса между полезните и вредните мазнини в организма. Накратко те обясняват, че кафявите - полезни мазнини в тялото имат функцията да отдават топлина и да забързват метаболитните процеси при които пък се изгарят белите – вредни мазнини. Белите мазнини са онези неприятни катове, които се натрупват в областта на талията, ханша и бедрата, а в по-напреднала възраст дори в областта на гърба, ръцете, гърдния пояс и прасците. Често те се появяват в следствие на яденето на мазни животински продукти и най-вече на бели тлъсти меса, масла и сирена. Кафявите мазнини от своя страна повишават температирата на тялото с което го активизират да гори неестетичите вредни наслагвания.

С течение на годините обаче организмът все по-трудно генерира кафяви мазнини и тяхното количество драстично намалява. А оттам се понижава и възможността за отслабване.

Учените съветват хората, които се разделят с физическата младост да са особено внимателни към храните, които приемат. Месата и маслата трябва да бъдат заменени с растителни мазнини и риба, защото в тях се съдържат благоприятните за отслабването омега 3-мастни киселини.

Доказано е, че здравият човек се ражда само с полезни мазнини в тялото, като те са и причината бебето да се стопля в момента, когато напусне майчината утроба. С течение на времето обаче телесната температура се понижава и организмът вече няма нужда от голямо количество термогенератори. Затова и ги обработва и натрупва в много по-малки дози.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кои храни трябва да се спрат след навършване на 30 г

 За да остарее грациозно и да може да се радва на пълноценна зрялост човек трябва да се откаже от мръвките, алкохола, белия хляб, подсладените виж още »

Защо наблюдаваме йо-йо ефект след успешна диета

Нутриционистът Яна Данаилова обяснява защо отслабването с глад е временно и как води до по-голямо напълняване.   виж още »

Клуб 30+ да спре сладкишите и тестото

С напредване на възрастта тялото изисква промяна в хранителните навици и особено внимание към продуктите, за да бъде здраво и сияйно.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта