Регистрация

Защо наблюдаваме йо-йо ефект след успешна диета

14 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 1657
Защо наблюдаваме йо-йо ефект след успешна диета

Нутриционистът Яна Данаилова обяснява защо отслабването с глад е временно и как води до по-голямо напълняване.

 

Да се отслабне с глад е възможно и повечето пъти не толкова трудно, но това не е диета, която да донесе трайни резултати, категорична е Яна Данаилова – хранителен експерт, представящ теорията си за йо-йо ефекта в студиото на Bulgaria on air.

 

Приемът на по-малко калории води до горене на мазнини и намаляване на телесната маса. Но цената, която се плаща за това временно вталяване е висока и определено не си заслужава усилията, мъченията и здравословните рискове, на които се подлагаме, обяснява експертът и разказва какво реално се случва с тялото, подложено на намален прием на храна с цел отслабване.

 

Първоначално разполагаме с организъм, който е свикнал на определен начин на живот и сравнително еднаква като количество калорийна доза за ден. Изведнъж той се подлага на лишения, клетките не получават достатъчно енергия, необходима за функционирането си и търсят алтернативен източник на калории. Това се оказват складираните в организма мазнини и ето как се горят. Но след това клетката е настървена, търси допълнителен запас. При следващо нормално хранене тялото се запасява и така качва повече, отколкото е смъкнало по време на диетата. Плюс това лишението от пълноценна и достатъчно храна забавя метаболизма и разваля цялостната обмяна на веществата. Ето защо след спиране на диетата се наблюдава йо-йо ефект.

 

За качествено отслабване без йо-йо ефект се препоръчва цялостна промяна на начина на живот. Това означава създаване на оптимален график на храненията и добре обмислено меню, съдържащо всичко необходимо на организма, без да го лишава. Промяна трябва да има и във физическата активност, като стремежът е да отговаря на възрастта и здравословното състояние на човека. Нужно е да се помисли и за съня, който трябва да е със задължителна продължителност между 7 и 9 часа и по възможност в едно и също време на денонощието. Само така метаболизмът ще работи с пълния си капацитет, а отслабването ще бъде трайно и здравословно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо с оскъдно хранене пак дебелея?

Причините са в неправилното разпределение на храненията и продуктите в тях, както и заради екстремно запасяване на тялото.   виж още »

Привидно безвредни храни, от които се качва коремче

Трудно ще се радвате на плосък корем, ако си хапвате млечни продукти и пийвате плодови фрешове и газирани напитки.   виж още »

Критичното отслабване по-страшно от напълняването

Хората с поднормено тегло са по-застрашени от преждевременна смърт, отколкото тези с наднормено. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта