Регистрация

Загори тенджера – защо манджата винаги изкипява

21 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3865
Загори тенджера – защо манджата винаги изкипява

Как да се научим да не загаряме ястията и да не цапаме печките и тавите с петната на нашата разсеяност?

Всеки, който готви редовно, поне веднъж е загарял ястие. Това е нормалната „трудова злополука“ на практичната домакиня, която се разкъсва между печката, прахосмукачката, децата, чата във фейсбук и телефонните разговори. Не трябва да се лъжем – никой не стои 45 минути неотлъчно до фурната, за да следи всяка стъпка от изпичането на ориза, кекса, месото. Нито пък се отдава на постоянно съзерцаване на съда с мляко, за да улови точния момент, когато бялата течност ще се надигне в купичката, за да покаже, че е готова. Затова и се получават грешки. Простими почти винаги.

Наред с разбирането към виновника за миризмата на загоряло обаче, трябва да си признаем, че има „професионалисти“ в този занаят. Каквото и да правят, колкото и зорко да бдят, най-накрая продуктите се овъгляват, печката е изцапана, а съседите предлагат да се назначи дежурна пожарна кола, която да бди денонощно пред вратата на това домакинство. Ако вие сте  от тези люде, които народът нарича – „загори тенджера“ в пряко значение, то следващите съвети могат и да ви помогнат. А ако сте изрядни в термичната обработка на ястията, то можете да се позабавлявате на чужд гръб в следващия материал.

Продават се специални таймери за готвене, ако печката ви е от по-старите и няма вграден. Ако не сте се сещали да си потърсите тази хитра джаджа, сега е моментът. Тя представлява автоматичен таймер, който звъни силно след дадено време. Едва ли бихте навивали аларми на телефони, за да изключите печката, но подобно устройство, което ви е под ръка в кухнята просто изкушава да бъде използвано. То е разграфено на минути от 1 до 60 – така ще можете да му кажете кога да ви викне, за да не изпуснете заветния момент да сервирате незагоряло ястие на близките си.

Ако готвите на тиган или уок запръжка, която постоянно изкипява или пръска по печката ви хранителни остатъци, подобно на вулканично изригване, да я затворите под капак ще бъде грешка. Така просто няма да видите кога е изгоряла, а само ще надушите неприятния резултат. Освен това околните ще останат без вечеря. От неприятната ситуация можете да се спасите като поставите широка дървена шпатула върху къкрещото ястие. Оставете го така да се готви. Тъкмо лъжицата ще ви напомня, че от време на време е добре и да се размеша.

Музика по време на готвене. Не само, че ще повдигне духа и настроението, но и ще ви подсети кога да обърнете специално внимание на печащата се храна. Заредете си плейлиста от няколко песни, като изчислите времетраенето им така, че да настъпи тишина когато трябва да бъдете до печката. Внезапната промяна в шумовия фон ще ви напомни да не загорите манджата или десерта.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да изгоним миризмата на чесън от устата си

Три начина да прочистим устата си от чесновия дъх. виж още »

Трикове при приготвянето на салата от начинаещи готвачи

Осем прости правила за направата на вкусна салата или свежо зеленчуково предястие. виж още »

Пет кулинарни трика, които ще улеснят работата ви на домакиня

Съвети как да изгоним лошата миризма от хладилника и как да спасим картофите от прорастване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта