Регистрация

Да изгоним миризмата на чесън от устата си

03 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 4579
Да изгоним миризмата на чесън от устата си

Три начина да прочистим устата си от чесновия дъх.

С настъпването на студовете свежите салати и леки ястия се заменят от домашни манджички и тежки разядки, в които една от често срещаните съставки е чесънът. Полезният лук има редица приимущества за здравето, прави гозбите много по-вкусни и с аромат, напомнящ на традиционната българска зимна куххня, но „романтичните“ последици от него са трудно скриваеми.

Една паста за зъби, комбинирана с ментови бонбони, вода за уста, и спрей за чист дъх не върши работа или поне не за дълго. Ако след чесновата гощавка човек има важна делова или интимна среща, е обречен да се изложи. Но мирисът на чесън сякаш се загнездва на дълбоко в тялото и остава там като неканен гост за дълго време с едничката цел да ни изложи. Затова ние от kulinarno.bg потърсихме трите най-ефикасни метода да се отървем от неканения гост в устата си.

1. Дъвченето на зърна кафе. Този метод е бил използван още от началото на миналия век в България и редица културни дейци обясняват в статии и разкази, че черните семенца са ги спасявали от деликатната ситуация. Все пак е добре да се знае, че на тях не може да се разчита непосредствено след като е изядено голямо количество чесън, но вършат добра работа няколко часа след това. За целта трябва да вземете 6-8 цели изпечени кафени зрънца и да сдъвчете първите 4 заедно, като им позволите хубаво да обиколят устната ви кухина. Следващите се дъвчат бавно и по единично. А накрая – престоявате 10 мин. така и измивате зъбите си, по които са полепнали многобройни непривлекателни кафени парченца.

2. Прясното мляко също е добър помощник в борбата с чесновия дъх. След като сте хапнали ястие, подправено с миризливия зеленчук, изпийте една чаша мляко, без значение подсладено или не, нито с какъв процент масленост. То няма да изчисти на 100% зловонието, но ще го направи трудно уловимо от околните. В случая с бизнессрещата върши работа, но не и с отдаването на ласки и целувки с любимия човек.

3. Дъвченето на пресни подправки потиска дъха на чесън. Народната традиция съветва след похапване на миризливия лук да подъвчете листа мента, босилек, чубрица и дори магданоз. Може и различни комбинации от тях. Само след 5-6 мин. ще усетите подобрение в аромата. Помнете обаче, че ефектът трае около два часа, след което пак ще почувствате чесновото надмощие.  

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се прави чесън на прах вкъщи

Домашен чесън на прах за овкусяване на ястия и добавка към сосове – натурален продукт, който със сигурност ще потрябва в кухнята.   виж още »

Пресен чесън, стар чесън или свеж чесън

Кой чесън за какво се използва и каква е разликата между пресния чесън и стария чесън?   виж още »

Вредната страна на чесъна

Полезният чесън може да предизвика проблеми със стомаха, съня и очите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта