Регистрация

Екзотичните вкусове, които ни очакват през лятната ваканция

02 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 2623
Екзотичните вкусове, които ни очакват през лятната ваканция

Кои подправки се използват най-често в националните кухни на най-посещаваните туристически дестинации.

С идването на месец юни дори и най-обърканите откъм графици хора вече имат бегла идея къде ще прекарат лятната си ваканция или поне къде биха желали да отидат, ако успеят да напълнят касичката и да се отърват от купищата задължения. За традиционалисти и експериментатори, за чревоугодници, ценящи кулинарния туризъм и просто за любопитни, сайтът foodpanda, цитиран от БГНЕС, обобщи кои са най-използваните подправки в националните кухни за 2016-а година на най-предпочитаните местенца за отдих. Така хората имат шанс да подготвят нюха и стомасите си за онова, което се очаква да им сервират по време на почивката.

Във Франция готвят с винен сос и ароматизират на чесън и босилек. Хубаво е да имате тази информация, ако сте се запътили към страната на любовта, защото определено трябва да носите на алкохол, както и джобчето ви да е пълно с дъвки и ароматизатори за уста, ако не искате да развалите някой романс с чеснов дъх. (Вижте свинско, мариновано с вино и чесън)

В Испания се подгответе за опипрена храна с чеснов дъх и маслиново олио. И там няма да се отървете от чесъна, който е модерна кулинарна добавка към доста европейски и азиатски храни. В страната на биковете и доматите обичат да слагат черен пипер на богато. Ако не го харесвате, предупредете сервитьора. Колкото до зехтина – в него няма нищо нередно... освен над 900 калории за 100 мл. (Вижте пълнено пиле с цели чесънчета)

В Италия гостят изискано – със зехтин, магданоз и босилек. Е, ние тук понякога слагаме рафинирано олио, но там ще ни почерпят със студено пресован зехтин, който е бая по-полезен. Не се учудвайте дори ако покапе от пицата ви, докато се опитвате да си я хапнете. Босилекът е натрапчив, но оставя дъх на дъвка – освен ако драстично нямате проблем с тази силна подправка, се насладете на кулинарното ухание на Ботуша. Колкото до магданоза – той е един от най-силните афродизиаци. Така че вместо с дъвки, се запасете с презервативи. (Вижте фокачата на Бон Апети с карамелизиран чесън, босилек и мноооого зехтин)

В Индия залагат на паприка, кокос и синап. Оказва се, че традиционните за индийската кухня подправки като кимион, куркума, кориандър, лют пипер и канела вече са изместени от нова вълна овкусители, според проучването на foodpanda. И то все така екстравагантни и пикантни. Все пак в тази част от света стомахът се шашка от вкусове и комбинации. (Вижте супа от тиква с индийски акцент)

В Тунис овкусяват богато с чили, кориандър и кимион. С изключение на огнената нотка, съвкупността от другите две подправки е доста позната от родните любими кюфтета. Е, в тях слагаме магданоз, но лаическото небце е склонно да се обърка. (Вижте как се приготвя традиционна Шакшука от Тунис)

В Пакистан солените ястия ухаят на джинджифил, кардамон и синап. Този мирис обикновено е лют и трудно се възприема в пресните салати, но все пак сме принудени да се съобразим с местната кухня. Дори и да решите да се спасите с фаст фууд, очаквайте да срещнете отново тези пикантни екзотични нежности. (Вижте пакистанския вариант на Шопската салата)

В Мексико е люто и кисело, защото чилито и лаймът са основни растения за подправяне на храна. Врагове на лютото коментират, че там ястията не се подправят с щипка чили, а с черпак от стритата на прах или превърната в сос чушка. Ако пък не обичате лимонената киселост, не се притеснявайте – най-вероятно няма да я усетите със запалилия се от лютото език. Е, все пак екскурзия до Мексико си заслужава, даже и да поналютва. (Вижте печена сьомга с чили и лимонов сок)

В Япония ще си хапнете карамфил, копър и уасаби. Освен това е добре да се оригнете на изпроводяк, за да докажете на готвача, че ви е харесало. Пък и какво е японската кухня без огнения брат на горчицата. Предвид позите, в които може да ви се наложи да папкате, едва ли нетрадиционния вкус на храната е най-големият кулинарен проблем на туриста. (Вижте зеленчуци на тиган по японски)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Интересни факти за индийската храна

Кои са основните индийски храни и какво представляват най-често използваните подправки в индийската кухня. виж още »

Какво се крие в китайския микс Пет подправки

Познатият овкусител за солена азиатска кухня Пет подправки съдържа канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер и резене. виж още »

Салвия – от манастирска билка до универсална подправка

За вкусни домашни суджуци, изискани сирена или тежко ароматно вино – използвайте салвия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта