Регистрация

Какво се крие в китайския микс Пет подправки

18 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 13490
Какво се крие в китайския микс Пет подправки

Познатият овкусител за солена азиатска кухня Пет подправки съдържа канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер и резене.

Мнозина кулинари и особено любители на азиатската кухня, са попадали на традиционната за Изтока подправка, която се нарича Пет подправки или още Пет аромата. Пакетчето с ароматната смес се продава в готов вариант, а стритите на прах съставки навяват в съзнанието картини от китайската, японската и индийската култура, щом любопитно подушим микса. А той, от своя страна е способрен да превърне дори и обикновеното солено ястие с месо или без в кулинарен шедьовър, достоен представител на азиатската кухня. Любопитно е обаче какво има в сместа и днес ние от kulinarno.bg ще развенчаем мистерията.

1. Звезден анасон – В осемте капсули на анасоновия плод се съдържа по едно семенце, което има типичния анасонов аромат, но е доста по-силен от този на растението, което в европейската кулинария се използва и в свежо състояние. Освен това семената на звездния анасон имат леко сладникав вкус. Подправката придава свежест на ястията и ги обогатява с автентичния си мирис. Добре е да се знае обаче, че тя е силна и далеч не допада на всеки вкус.

2. Канела – В микса Пет подправки се използва определен вид канела – касия. Тя произхожда от Китай и за разлика от познатата ни сладкарска подправка има по-силен аромат а в големи количества дори придава лека нотка на лютивина. Цветът й е по-тъмен, а от няколко години започва да се внася и на българския пазар, където по-извесни са други нейни роднини – виетнамсаката и индонезийската.

3. Карамфил – Ароматното вечнозелено дърво призхожда от Индонезия, а подправката се извлича от сърцевината на изсушените негови цветове. Има сладникав натрапчив мирис и е доста силна. Докато в европейската кухня се използва предимно за ароматизиране на тестени сладкиши и курабийки, то в Индия, Индонезия, Китай и Япония служи за подслаждане на месни ястия и е особено популярна при приготвянето на агнешко месо.

4. Резене – У нас е познато още под името див копър или сминд. То е роднина на магданоза и моркова. В италианската и френската кулинария е овкусител на риби и морски дарове, като се съчетава с лимонов сок или оцет. За разлика от гореизброените подправки е по-слаб, като придава на ястията особена свежест заради мириса си на зеленина. Резенето е в основата на производството на етерични масла за регулация на храносмилателните процеси, отпушване на дихателните пътища и общо укрепване на бременни и кърмачки.

5. Сечуански пипер – От тук идва и лютата нотка на Пет подправки. Този сорт е със силен аромат, който се съдържа в изсушената кора на чушлето. Затова в професионалния микс, преди да бъде смлян пипера, се отстраняват семките му, които не носят почти никакъв мирис, а и същевременно обострят и без това натрапчивия вкус и повишават лютивостта. Най-често подправката се добавя към рибни ястия, но с количеството й трябва да се внимава, защото може да предизвика силно парене в устата или стомашен дискомфорт.

Ако вече сте се заредили с тези подправки и имате намерения да си направите домашен микс Пет аромата, то смесете първите четири по равни количества, а петата добавете на вкус. 

 

Вижте и стотици рецепти с Пет подправки

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайната на азиатските сосове със соев сос

Как се прави домашна храна като купена от китайския ресторант, сервирана в японско заведение или приготвена в традиционния корейски стил?   виж още »

Китайски съвети за хранене и здраво тяло

4 групи храни за здраве на цялото тяло с напредване на възрастта, които китайската медицина препоръчва като начин на живот.   виж още »

Гомасио – японска подправка от сусам и сол

Азиатска подправка от печен сусам с морска сол радва небцето и се грижи за здравето.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта