Регистрация

Салвия – от манастирска билка до универсална подправка

11 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 7298
Салвия – от манастирска билка до универсална подправка

За вкусни домашни суджуци, изискани сирена или тежко ароматно вино – използвайте салвия.

Благодатни са онези дарове на природата, които комбинират специфичен приятен вкус и аромат с целебни действия. Несъмнено в тази група попада една модерна за съвременната кулинария подправка – салвията, която е позната на билкари и знахари от древността, но не с вкусовите си качества, а с лечебните си свойства. Днес тя расте в градини и саксии като красиво храстовидно цвете с лилави ароматни цветове и наситено тъмнозелени листа, използва се като подправка за месни мезета, суджуци, печени мръвки, варена риба, а добавена в сирена – им придава специфичен пикантно-нагарчащ вкус, правейки ги предпочитано мезе за чаша качествен алкохол. Във вината салвията придава тежест и деликатно подлъгва за високо съдържание на танини и изискана отлежалост. Тя е и сред билките, които се препоръчват за редица лечения както на вътрешни, така и на кожни заболявания.

Родина на универсалната изцелителка е Елада, от където растението е пренесено с кораби по цялото Средиземноморие. За вкусовите и лечебните й свойства пишат както древните гърци, така и италиански и френски монаси, които през средновековието са пълнели манастирските градини с красивия лечебен храст.

Растението придобива широка популярност най-вече заради мястото, което си е извоювало в кулинарията. Там може да бъде срещаната и с имената божигробски босилек, градински чай, рошково биле, теменче. Листата й се продават както в пресен, така и в изсушен вариант – имат силен аромат, затова трябва да се внимава с количеството. Те са чудесна подправка за печени домашни птици и рибни сосове или плънки. Някои хора ги предпочитат дори като добавка за бульони или пък за поръсване на омлети и печива. Ако си правите домашни колбаси, прибавете към букета от подправки и от тази билка, защото тя ще им придаде особена мекота на вкуса. В хранителната индустрия все по-често я добавят и за овкусяване на жълти сирена, които под нейното влияние се превръщат във висококачествени мезета. Сушената салвия е естествен подобрител на бира и вина.

Листата от салвия са широко разпространени в медицината. Перорално (без да се поглъщат), те се използват при генекологични заболявания и промивки или за прочистване на външни рани, запарката от тях е разкошен лосион против косопад. Пресните листа в миналото са били налагани и върху тумори.

Чай от салвия се дава на кърмачки, които искат да отбият бебето си, както и на жени в менопауза, тъй като регулира изпотяването. Действа успокояващо на нервната система, препоръчва се при коремни болки и стомашно раздразнение, както и за дизенфектант на вътрешни възпаления. Инхалациите с етерично масло от салвия помагат за отпушване на дихателните пътища, лесно отхрачване и преборват възпалявания и болки в гърлото и белите дробове. 

 

Важно е да знаете, че не се препоръчва продължителна профилактика със салвия, без да се консултирате с вещи лица. Ако решите да използвате билката, добре е да потърсите мнението на специалист за дозировката и продължителността на лечението.  

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хмели-сунели – грузинският национален микс от подправки

Грузинската смес хмели-сунели е идеална за подправяне и на български народния ястия.   виж още »

В началото на юни берем цвят на бъз за здраве

Бъзът като билка – от какъв бъз се прави чай и как се събират бъзови цветове за запарка и отвара?   виж още »

Билки при ожулено коляно и рани

Бърза помощ с билки, ако детето падне и ожули лакти и колена.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта