Регистрация

Дебелеем по-малко, ако се храним със семейството

01 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3636
Дебелеем по-малко, ако се храним със семейството

Индексът на телесна маса скача значително, ако вместо семейна вечеря изберем да хапваме пред телевизора.

Хората в настоящето са много по-силно предразположени към затлъстяване за разлика от предците си, сочат редица проучвания. Някои от тях отдават явлението на напрежението и стреса в ежедневието, на липсата на време да се храним здравословно и природосъобразно, както и да спортуваме активно, на висококалоричните храни като чипсове, сладкиши, пици и сандвичи, от които не можем да се спасим, както и на хранителните добавки и подобрители, на изкуствените торове, с които се отглеждат плодове и зеленчуци. И неминуемо във всеки извод защо обществото прогресивно дебелее има доза истина.

Ново проучване на екип от американски и холандси учени намери още една взаимовръзка между наднорменото тегло и начина на живот, доказвайки, че хората, които имат навика да хапват пред телевизора са с по-висок индекс на телесна маса спрямо тези, които се хранят на трапеза със семейството си. Изследователите са на мнение, че средата на хранене е определяща за начина, по който се усвоява, разгражда и натрупва енергията. Освен това, хапвайки пред телевизора, ние се фокусираме върху предаването и в унес се изяжда повече, отколкото при умишленото седене на маса с цел убиване на глада. Друг е и въпросът, че пред екрана съпътстващи филма или шоуто храни са предимно чипсове, бонбони и сладкиши, хрусини и всякакви висококалорични и вредни ордьорври, докато на трапезата със семейството се поднася пълноценна и разнообразна храна, сготвена у дома.

В проучването участвали 190 родители (95 семейни двойки) с общо 148 деца, като възрастен член от всяко семейство попълнил анкетна карта-въпросник за определяне на хранителните навици на себе си и останалите в домакинството. След това индексите на телесна маса на всеки били измерени и се оказало, че колкото по-затлъстели са хората, толкова повече време прекарват ядейки пред телевизора. Обратното – тези, които се хранели поне веднъж на ден на обща маса, поддържали по-здравословно тегло. То било в перфектни граници при хората, които имали патриархалния навик да остават на трапезата докато всички не приключат с яденето.

След края на експериментите екипът бил категоричен – не е задължително на всяка цена яденето пред телевизора да доведе до затлъстяване, но има неопровержими доказателства, че семейните вечери и обеди във всекидневната, прекарани в разговори, са гарант за поддържане на по-здравословно тегло за разлика от хапването пред екрана.

 

 

Ето и няколко рецепти за вкусни семейни манджички:

Праз с ориз и боб на фурна

Печени картофи на фурна с бекон

Пилешка яхния с топено сирене в доматен сос

Кавърма с три вида месо в доматен сос

Боб чорба с наденица

Боб с бекон и горчица

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

В деня на Християнското семейство се прави постна семейна празнична вечеря

На Въведение Богородично семейството се събира заедно на постна трапеза, за да благодари на себе си и Дева Мария, че го закрила и придържа всички в не виж още »

Бракът променя жената в кухнята

След сватбата жените ядат повече, готвят по-вредна, но и по-вкусна храна и забравят за диетите. виж още »

Спорим с любимия и дебелеем

Неразбирателството с партньора прибира в тялото ни по 5 нови килограма на година. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта