Регистрация

В деня на Християнското семейство се прави постна семейна празнична вечеря

21 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1721
В деня на Християнското семейство се прави постна семейна празнична вечеря

На Въведение Богородично семейството се събира заедно на постна трапеза, за да благодари на себе си и Дева Мария, че го закрила и придържа всички в него заедно.

 

На 21-и ноември православните християни празнуват Въведение Богородично или Ден на Християнското семейство. Това е празник на обичта и уважението между родители и деца, ден, в който хората да благодарят на Дева Мария, че закриля дома им, пази здравето на близките им и държи семейството сплотено. Отправят се молитви разбирателството да продължи, а Бог да даде на най-малките разум и да ги закриля от злини в дългия път на живота. Затова след края на деня семейството се събира на скромна, но празнична вечеря.

Какво трябва да има на трапезата в Деня на Християнското семейство? Тъй като празникът е по време на Рождествените пости на масата се слагат ястия само с растителни продукти. Разрешено е да се пие вино, което символизира Божията кръв. В България традицията повелява да се сервира постен боб, печени картофи, супи от варива. Прави се постен хляб, в който може да се забие свещ. За десерт се пекат плодове или се поднасят плодови баници. В хляба може да се забие молитвена свещ и най-старият мъж в дома да изрече молитва за здраве и просперитет на семейството и отношенията в него.

Въведение Богородично е обявено от Църквата за Ден на Християнското семейство. На този ден родителите на невръстната Мария – Св. Йоаким и Св. Ана я завели със запалени свещи в Йерусалимския храм, за да я посветят в християнството. 3-годишното момиченце пуснало ръцете на майка и баща и уверено се заизкачвало по стълбите към входа на храма сякаш теглено от невидима ръка. В този ден Божията майка се отдава на Бог и се зарича да му служи до края на дните си. Тя остава в храма, за да се изучи как да бъде свята и чиста в мислите и делата си. А когато навършва възраст за задомяване, отказва да има жених, за да е изцяло в служба на християнството.

Народни поверия на Въведение Богородично. След края на вечерята храната не се вдига от масата, подобно на ритуала от Бъдни вечер. Вярва се, че Дева Мария ще слезе от небето, за да хапне и да благослови семейството, което я почита и възпитава децата си в християнските ценности. В България вечерта на Въведение поставя край на Мратинските нощи. Това е времето след свечеряване от началото на Коледния пост, в което се вярва, че болестите и злините излизат със залеза, за да бродят по света. И който човек срещнат, го нападат.

Гадаене за бъдещето на Въведение Богородично. Според легендите днешният ден разкрива каква ще е идната година. Ако има слънце или топъл вятър, зимата ще е мека и житото няма да се завие хубаво, за да даде здрав клас. Лятото ще е жегаво и ще изсуши реколтата. Глад и недоимък ще царят през идната годна. Ако пък вали дъжд или сняг, очаква се люта зима, но здрави деца в дома. Идното лято ще напои с вода реколтата. Плодовете ще са сладки и сочни, медът ще е в изобилие, хубаво ще е виното, а реколтата ще е обилна, че чак да не се побира в хангара.

ПОДОБНИ СТАТИИ

От 15-и ноември 2022 г започва Коледният пост

Строги пости се редуват с по-свободен хранителен режим в дните до Рождество Христово.   виж още »

Празнична вечеря със семейството на Св. Мина

Св. Мина е покровител на семейното здраве и ценности, пази честта на жените, помага за намиране на загубени материални и духовни ценности.   виж още »

Дебелеем по-малко, ако се храним със семейството

Индексът на телесна маса скача значително, ако вместо семейна вечеря изберем да хапваме пред телевизора. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта