Регистрация

Брънч – нова мода в зверското преяждане през уикенда

20 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 6920
Брънч – нова мода в зверското преяждане през уикенда

Американската идея за „закускообед“ ни кара да приемем над 1300 калории за едно ядене в почивния ден.

Англичаните са пословични с обилната си закуска, която е семейна традиция от векове. През почивните дни жителите на Острова са склонни да погълнат голямо количество пържено месо, придружено от яйца на очи, бобена и картофена салата и няколко препечени филийки – ястие, което далеч надхвърля препоръчителните 500-700 калории за закуска, особено когато към него се добавят и придружаващите го сосове като майонеза, кетчуп, горчица и лютивка. А по законите на разделното хранене подобно тъпчене е недопустимо.

В последните 10 години една разновидност на сутрешната злоупотреба с храна през уикенда започна да набира все по-голяма популярност сред хората в Англия, САЩ и Канада, а в последно време стана изключително модерна в Европа и нейната източна граница – България. Става дума за т.нар. „брънч“. Думата идва от комбинацията между наименованията на отделните хранения breakfast (закуска – англ. бел.р.) и  lunch (обяд – англ. бел.р.) и означава най-точно казано – закускообед. През 1996 г. британски студенти започват да използват думата като жаргон за обилно хранене в часовете между 11:00 и 14:00 през уикенда. Най-често младежите наричат така традиционните за Северна Америка обичаи семействата да се събират, след като се наспят в почивния ден, и да се отдават на пагубни за фигурата и организма гуляи, които продължават с часове.

Постепенно брънчът като традиция започна да навлиза и в европейските общества, но повече с комерсиална, отколкото със сплотяваща цел. На Стария контенент отвориха редица брънч заведения, които предлагат хранителна услуга, подобна на ол инклузив. В часовете между 11:00 и 14:00 в почивните дни, клиентите заплащат определена сума и имат право да консумират колкото могат от над 50 вида храни и напитки, традиционни за английския и американския закускообед. В този калориен пъкъл за фигура и диета обикновено се пристроява и детски кът, за да могат възрастните да си хапват необезпокоявано на корем, докато детето им се забавлява с игри.

Преди 6 години луксозно заведение в абсолютния център на София започна да предлага брънч услугата. Преброяване на kulinarno.bg от края на септември 2013 г. показва, че в столицата вече има 4 места (но може и да сме пропуснали някое), на които можете да преядете със закускообед през уикенда. Страноприемница в Пловдив също предлага висококалоричната услуга. От право на тричасово тъпчене могат да се възползват също варненци и великотърновци.

Проверка на kulinarno.bg в едното от столичните заведения, която предлага брънч меню, извади на яве следните факти: Примерното меню за единия почивен ден включва яйца, осем вида месо и разнообразни комбинации от зеленчуци на тиган. Листът с ордьоврите е изключително дълъг, като в него се съдържат почти всички тежки салати на млечна основа; варените яйца са в множество форми и комбинации, съчетани с горчица, кисели краставички, кубчета колбаси, сирена и дори грозде. Голямо е разнообразието на хлябовете, като се предлагат също мекици, палачинки и бухти, както и всевъзможни сладки и солени топинги и мазила. От традиционните десерти като крем-карамел, мляко с ориз или грис, варено жито, сладолед със сладка и мармалади, шоколадови хапки – има почти всичко, за което любителя на сладкарските изделия може да се досети. Асортиментът предлага и няколко вида торти, за да може да се угоди на всеки вкус. На човек се пада по 2 чаши кафе, 2 чаши мляко, 2 чаши чай, 200 мл вино и една бира. Цената за един посетител е 17,50 лв., а за двама – 25 лв. В продължение на три часа можете да ядете всичко, което се намира на шведската маса, в количествата, в които желаете и сте способни да погълнете. Само напитките са ограничени според описанието по-горе, но водата и соковете също са на общата трапеза.

Все пак, преди да се отдадете на ядене като за последно, помислете какво причинявате на стомаха си с комбинацията от толкова много храни, както и какво ще покаже кантарът след подобно зверско преяждане. Диетолози твърдят, че средното количество на погълнати калории е между 1300 и 1800, което се равнява на енергийната стойност, допустима за всички яденета общо през деня.

 

 

Ако пък решите да си направите брънч в домашни условия – ето няколко рецепти, които ще ви помогнат:

Лека английска закуска с гъби и боб

Брънч с месо и американски палачинки

Американска закуска с шунка и яйце

Закуска за шампиони с яйца и филийки

Чудесна идея за закуска с филийки и яйца

Страдфоршърски овесени палачинки

Американски сандвич с бекон

Бъркани яйца със сирене, бекон и домати

Солени палачинки с шунка и кашкавал

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кекс в буркан – модерна заготовка или подарък

Бурканите със сухи съставки за кексове красят кухнята и помагат за забъркването на любимия сладкиш за минути.   виж още »

Ядем през декември – отслабваме до май

След Никулден, коледните и новогодишните празници хората прекарват по 4 месеца в опит да свалят натрупаните килограми. виж още »

Електронна джаджа казва СТОП на тъпченето

Чип, имплантиран подкожно, ни спира да преяждаме. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта