Регистрация

Кекс в буркан – модерна заготовка или подарък

18 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 2757
Кекс в буркан – модерна заготовка или подарък

Бурканите със сухи съставки за кексове красят кухнята и помагат за забъркването на любимия сладкиш за минути.

 

Съвременната домакиня до голяма степен е лишена от уменията, познанията, а дори и нуждата от слагане на зимна в стил туршии, лютеници, компоти, стерилизиран домати в буркани и домашни сладка за зимата. А и нормално да е така, след като хранителните вериги вече позволяват купуването на пресни продукти целогодишно, както и предлагат всякакви консерви. Времето и потта в кухнята за слагане на зимнина могат да се пренасочат в по-полезна и вкусна посока. Ето как се ражда модата на кекс в буркан.

 

Какво е кекс в буркан? Това е красиво подредена съвкупност от премерените сухи съставки за кекс, които са изсипани в буркан, а на връзка около капачката се поставя бележка, на която се пише с какви мокри съставки трябва да се разбие съдържанието на съда и колко време да се пече, за да се получи идеален домашен сладкиш.

 

Как се прави кекс в буркан? Първо е добре да си изберете подходящи буркани. От 600 мл са най-добрите варианти, защото горе-долу толкова пространство заемат сухите съставки за един приличен домашен кекс. Ако искате мъфини, може да се спрете и на по-малко бурканче. След това замервате количествата брашно, захар, бакпулвер или сода, какао на прах, сладкарски подправки като ванилия, канела, карамфил, джинджифил или друго. А после ги изсипвате в буркана като следите пластовете така, че да се получат контрастиращи цветове. Визията е особено естетична и можете да украсите кухнята си с тези заготовки. Остава на капачката да допишете колко яйца (или жълтъци) се добавят, какво е количеството на мазнината и течността (вода, прясно или кисело мляко, ядково мляко). След това се допълва на каква температура и за колко време се пече. Подобен буркан има срок на годност около половин година, ако е добре затворен.

 

Защо се прави кекс в буркан? Ако и без това ще правите домашен кекс и вече сте нацапали кухненската везна и няколко съда, в които премервате, нищо не пречи да напълните и 2-3 буркана, за да имате за следващ път. Тези буркани са страхотен подарък за близък човек и не задължават да бъдат сготвени скоро. Дори и само за украса – пак са много ефектни. А и в момент с липса на време, ще свършат идеална работа. За прегледност подредете бялото брашно до кафявата захар, тънкия слой бакпулвер или сода до канелата или какаото. На финала преди затваряне можете да сложите пръчица канела, звездичка анасон или шушулка ванилия като комплимент.

 

Рецепта за кекс в буркан. Ето и пример какво можете да сложите: На дъното на буркана изсипете 1 ч.ч. (140 г) брашно. Върху него добавете 1 ч.ч. (200 г) светла кафява захар. Отгоре поръсете пакет ванилия и ½ пакет бакпулвер. На финала ръснете 1 с.л. какао на прах. А към бележката на капачката напишете: 3 яйца, 100 мл прясно мляко, 4 с.л. олио. За мъфини се пече 20-25 минути на 170 градуса, за кекс – 50 мин. на 170 градуса. Ето вашия първи буркан.

 

Добавки към кекс в буркан. Можете да добавите смлени ядки или цитрусови кори в сухите съставки или да опишете намачкан банан, рендосани ябълки или круши, парчета сливи. Всичко зависи от любимата ви домашна рецепта. Не се свенете да импровизирате и да радвате близки и приятели с тази нова мода в домашната кухня.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо се пресяват продуктите за сладкиш?

Трябва ли да се пресее брашното за кекс и защо минаваме през сито или цедка бакпулвера, какаото, дори пудра захарта?   виж още »

Вода от варене на паста – модерна добавка за сосове

Световни топкулинари подправят сосовете си с вода от сварените макарони и спагети.   виж още »

Авокадо инспектор, слушател на пармезан и сладоледен дегустатор стават модерни професии

Три странни професии на дегустатор ни учат как да чуваме зрелостта на пармезана, да намираме идеалното авокадо и да усещаме с език всяка съставка на с виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта