Регистрация

Електронна джаджа казва СТОП на тъпченето

27 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3043
Електронна джаджа казва СТОП на тъпченето

Чип, имплантиран подкожно, ни спира да преяждаме.

Затлъстяването е един от прогресивните здравословни проблеми при човечеството в XXI век. Неслучайно и 2013 г. бе обявена от Световната здравна организация (СЗО) за година на борбата със затлъстяването. Установено е, че над 30% от хората, живеещи в напредналите общества страдат от наднормено тегло; здравето им е застрашено заради мазнините в организма, а близо 50% от човечеството в съвременния свят се намира в рисковата група от прекомерно надебеляване.

Затлъстяването е сериозен проблем, защото е доказано, че то намалява продължителността на човешкия живот с между 7 и 9 години. Освен това е предпоставка за появата на множество болести, между които диабет, повишено кръвно налягане и риск от инсулт и инфаркт, намалено зрение, обездвижване, запушени вени и проблеми с кръвооросяването, мозъчна дисфункция. Наред с тези сериозни явления, се появява и суетата – дебелите хора са по-малко привлекателни според голяма част от населението на планетата.

Швейцарски изследователи дариха своя принос на човечеството, изобретявайки чип, който да спира хората от поглъщането на още храна, когато устройството отчете, че в кръвта са навлезли повечко мазнини. Имплантът все още не е преминал всички тестове, за да се пласира на широкия пазар, обясняват учените, като споделят, че се надяват до три години голяма част от затлъстяващото население да може да си позволи умната джаджа.

Устройството е с големината на монета и може да бъде имплантирано подкожно в ръката. То съдържа два вида хормони. Едните действат постоянно, като измерват нивото на мазнините в кръвта, а другите се отделят в момент, когато чипът алармира, че сме хапнали повече от нужното въз основа на постъпилите данни чрез първите хормони. Втората група са познати вещества, които се прилагат в някои хапчета за потискане на апетита. Те се отделят само когато с храната се прекали и изпращат на мозъка сигнали за ситост. Благодарение на тях хората спират да се хранят, а хормоните престават да се отделят, когато кръвните показатели отново влязът в нормални граници.

Досега устройството е тествано само върху затлъстели мишки, но постигнатите резултати са обещаващи, смятат учените. Техните усилия ще бъдат насочени към усъвършенстване на уреда в опит той да е абсолютно безвреден за човешкото тяло, да е малък, за да не се усеща и пречи и да издържа максимално много време, без да се налага да се сменя с нов. Засега малката продължителност на подкожния живот на чипа е един от основните проблеми на изобретението.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изобретение показва дали напитката е менте

Уред отчита пречупването на светлина от питиета и измерва тяхното качество.   виж още »

Кафе и вестник в една чаша

Чаша за кафе с вграден електронен вестник ще комбинира новини и ободряваща напитка. виж още »

Хладилник за тузари – позлатен и с камъни Сваровски

Луксозен хладилник краси кухнята с покритие от истинско злато и украса от кристали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта