Регистрация

Ябълков сладкиш със захарна глазура

Ябълков сладкиш със захарна глазура
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 1195

Кекс с ябълки, ванилия и заливка от захар.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 200 г захар
  • 130 мл кисело мляко
  • 80 мл олио
  • 80 г царевично брашно
  • 1/4 ч.л. ванилия на прах или 1 ампула течна ванилия
  • 250 г брашно
  • 16 г бакпулвер
  • 700 г ябълки

За сиропа:

  • 8 г царевично брашно
  • ванилия
  • 50 г захар
  • 125 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Чукнете яйцата в купа и ги разбийте с миксер докато станат на крем. Добавете захарта и разбивайте отново с миксера докато се абсорбира.

2. Прибавете към тестото киселото мляко, олиото, царевичното брашно и ванилията и разбъркайте отново. Постепенно пресейте в сместа брашното и бакпулвера. Трябва да се получи гъсто лепкаво кексово тесто. Оставете настрана.

3. Обелете ябълките, почисстете от сърцевината и си запазете 1/3 от общото количество за върха на кекса. Останалите ябълки нарежете на малки кубчета и прехвърлете в тестото. Разбъркайте.

4. Форма за торти с падащо дъно и диаметър 20-24 см. намажете с малко олио и набрашнете с царевично брашно. Прехвърлете тестото в нея и заравнете.

5. Заделените ябълки нарежете на полумесеци и забодете в сладкиша косо с по-тънката част на полумесеца надолу. Образува се нещо като розичка.

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса малко под средното ниво без вентилатор за 50 минути.

7. След изваждане охладете кекса.

8. Направете глазурата като в касерола изсипете царевичното брашно, ванилията и захарта и залеете с водата. Кипнете на слаб котлон и бъркайте до разтваряне. След това гответе още 3 минути при периодично бъркане докато се получи гъст крем.

9. Разпределете крема върху сладкиша като намажете с четка. Оставете да се стегне и след това е готово за поднасяне - красиво и вкусно.

 

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта