Ябълков пай с орехи
Сладкиш с ябълки, ядки и ванилия.
Необходими продукти:
- 4-5 големи ябълки
 - 5-6 маслени бисквити
 - 200 гр захар
 - 1 пакетче масло /125 гр/
 - 4 яйца
 - щипка сол
 - 3 супени лъжици кисело мляко
 - около 300 гр брашно
 - 100 гр орехови ядки
 - 50 гр стафиди
 - 1 бакпулвер
 - 1 чаена лъжица канела
 - 2 супени лъжици грис
 - ванилия на вкус
 
Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме разтопено маслото, брашното, предварително пресято с бакпулвера и млякото. Бъркаме до получаването на гладка и пухкава смес.
Отделно разбиваме белтъците със солта на сняг и ги прибавяме към предната смес с леко бъркане с дървена лъжица. Получаваме тесто, с гъстотата на кексовото.
Омасляваме тавичка с диаметър 24 см и поръсваме дъното й със смес от 2 супени лъжици грис и 2 супени лъжици кристална захар. Изсипваме половината от кексовата смес. Върху нея редим обелените, почистени и нарязани на филийки ябълки. Отгоре наръсваме обилно със стафиди, орехи, канела и разчупените на парченца бисквити. Заливаме с останалата смес. Заглаждаме и печем във фурна, загрята на 180 градуса, около 50 минути.





		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ