Регистрация

Черен ориз с месо

Черен ориз с месо
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 9579

Черен ориз със сепия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 сепии
  • 100 г лук
  • връзка магданоз
  • 1 тиквичка
  • 400 г черен ориз
  • сол
  • зехтин
  • 6-7 ч.ч. бульон от бяла риба или друг рибен бульон

Начин на приготвяне:

1. Пригответе сепиите от предишния ден. Почистете и измийте под течаща вода, отделете тялото и заделете соковете.

2. Навийте телцата на сепията и ги оставете във фризера. В деня, в който ще приготвяте ориза, извадете от фризера и нарежете на възможно най-тънките парченца.

3. Нарежете лука на кубчета и го сложете в тиганче, намазано със зехтин на слаб огън. Когато стане златист, значи е готов.

4. Нарежете тиквичката на малки кубчета, пригответе голяма тенджерка със зехтин и когато се сгорещи, сложете тиквичката и бъркайте докато промени цвета си. Добавете лука при тиквичката, когато стане и тя златиста.

5. В малка тенджерка с вода сложете крайниците на сепиите и всички останали части с изключение на тялото. Включете котлона на слаба мощност. Задушете сепията с капак. Когато месото омекне, свалете от огъня.

6. Разбъркайте продуктите в голяма касерола и добавете ориза. Оставете го да поеме ароматите и разбъркайте още малко. След около 2 мин. добавете крайниците на сепията и водата от тях. Увеличете огъня.

7. Сега добавете бульона от бялата риба. Сложете го при ориза, когато заври. На 2 ч.ч. ориз (400 г) се слагат 6 чаши рибен бульон като за начало. Ако стане прекалено сухо, добавете още бульон. Веднага сложете заделените сокове от сепията (може да ги разредите с малко горещ бульон). Добавете сол и сока от сепията. Разбъркайте. Оризът трябва да се вари 15 мин., като първите 5 са на силен огън, а останалите на среден. Оставете да престои покрит с капак за 5 мин. след като изключите котлона.

8. В тиганче с малко зехтин сложете нарязаната на тънки ленти сепия. Когато промени цвета си, добавете връзка магданоз, който предварително сте нарязали на малки парчета, налейте още малко зехтин и овкусете с щипка сол.

9. В чиния за сервиране подредете ориза и покрийте с така запържената сепия.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта