Регистрация

Хляб без месене

Хляб без месене
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 4866

Обикновен домашен хляб.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. (430 г) брашно
  • 1½ ч.ч. (345 г) вода
  • ¼ ч.л. (1 г) мая
  • 1¼ ч.л. (8 г) сол
  • зехтин (за намазване)
  • допълнително брашно, пшенични трици или царевично брашно (за поръсване)

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички сухи необходими продукти в средна купа. Прибавете водата и разбъркайте до хомогенност на ръка или с дървена лъжица или шпатула за 30 секунди или минута. Леко намажете страните на втора средна купа със зехтин и сложете тестото в нея. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото да престои 12 часа на стайна температура (около 18-22°С).

2. Извадете тестото от купата и разбъркайте един-два пъти. Оставете да престои 15 мин. в купата или върху работната повърхност. След това направете тестото на топка. Покрийте хубаво памучна кърпа с брашно, пшенични трици или царевично брашно; сложете тестото върху кърпата и покрийте с брашно. Покрийте го с памучна кърпа и оставете да втаса 1-2 часа на стайна температура, докато нарасне на обем повече от двойно.

3. Загрейте предварително фурната на 230-260°С. Сложете тенджера във фурната за поне 30 мин. преди да печете, за да се затопли предварително. Когато тестото нарасне, извадете тенджерата от фурната и сложете тестото, като покриете с капак. Печете 30 мин. Махнете капака и печете 15-30 мин. непокрито докато хлябът покафенее хубаво.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта