Регистрация

Тънка пица Маргарита

Тънка пица Маргарита
Средно   |   Порции 1-2   |   Видяна: 4258

Елементарна домашна пица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 470 г брашно
  • 1 с.л. пшеничен глутен
  • 2 1/2 ч.л. суха мая
  • 2 с.л. + 2 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • около 120 мл топла вода
  • 2 с.л. зехтин
  • няколко щипки царевично брашно

За основния топинг:

  • 100 г нарязани домати (но не прекалено течни)
  • връзка листа пресен босилек
  • 250-280 г прясна моцарела

Начин на приготвяне:

1. За да направите тестото за пицата, сложете маята и 1 с.л. от захарта в измервателна чаша и сипете топла вода (около 38ºC). Разбъркайте и оставете да престои докато приготвите сухите необходими продукти. Сложете всички сухи продукти (плюс останалите 2 ч.л. захар) в купа или в купата на миксер, ако имате такъв и използвайте приставката за тесто. Иначе можете да разбъркате всички сухи продукти с вилица или бъркалка за яйца.

2. Когато маята стане готова след около 10 мин., прибавете зехтина. След това разбъркайте като добавяте малки количества от течността към сухите продукти. Не я слагайте наведнъж, за да не се втечни тестото. Не слагайте допълнително течност, докато не се абсорбира всичката мая. Тестото не трябва да е лепкаво, нито прекалено сухо. Омесете го за около 8 мин., докато стане по-еластично.

3. След това, намажете с олио голяма купа и сложете топката тесто в нея. Намажете го хубаво със слой олио и покрийте не много плътно с найлоново фолио. Оставете да втаса поне 2 часа.

4. Загрейте предварително фурната на 260ºC. Ако имате плоча за печене на пица (за да стане по-хрупкава), я сложете в средата на фурната преди да я загреете. Ако нямате такава плоча, използвайте плитка тавичка или друг съд без стени, също може да използвате и пергаментова хартия. В този случай не загрявайте фурната със съда в нея.

5. Сега можете да приготвите топинга. Пригответе босилека, нарежете моцарелата на филийки около 0.5 см и подгответе доматите.

6. Извадете втасалото тесто и го притиснете с кокалчета върху леко набрашнена повърхност, докато мехурчетата въздух се разпределят равномерно. Разделете го на 4 еднакви парчета. Вземете едно от парчетата и направете кръг от около 8 до 10 см. С точилка го разточете докато достигне диаметър от около 20-25 см. Когато достигнете желаната дебелина, прехвърлете тестото в съда, в който ще го печете. Ако използвате плоча, поръсете я с малко царевично брашно.

7. Постелете слой нарязани домати (по 2-3 с.л. на пица) върху блата, без да достигате до краищата - оставете около 2 см без домат. След това сложете ред листа от босилек и най-отгоре подредете моцарелата. Сиренето ще се разтопи, затова го сложете в центъра на пицата и не прекалявайте с него.

8. Накрая печете 6-8 мин. Наглеждайте пицата, докато се пече, за да не изгори. След като сиренето започне да покафенява на места, извадете пицата и оставете да се охлади за няколко минути. Поръсете със зехтин и малко черен пипер преди сервиране (по желание).

*Има различни видове топинг - ако решите да слагате месо, то трябва да е предварително сготвено, както и някои зеленчуци.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта