Терияки сьомга с броколи и моркови
Печена сьомга със зеленчуци и азиатски подправки.
Необходими продукти:
- 2 парчета сьомга по около 150-200 грама всяко
- 400 г розички броколи
- 2 моркова
- 3 с.л. зехтин
- 2/3 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 50 г кафява захар мусковадо (или друга кафява захар по избор)
- 3 с.л. соев сос
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. семена бял сусам
- пресен или див лук за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Морковите обелете и нарежете на кръгчета с дебелина около 1,5 см.
2. Розичките броколи измийте.
3. Смесете зеленчуците в купа, полейте със зехтина, овкусете със сол и пипер и разбъркайте. Прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене, като ги разстелите така, че хем да са плътно, хем да не се застъпват.
4. Сьомгата обтрийте с малко сол и пипер и сложете да легне върху зеленчуците с кожата надолу.
5. В купа смесете кафявата захар с меда, соевия сос и сусама. Вече имате вариант на терияки сос. Него разпределете щедро върху парчетата сьомга.
6. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12 минути.
7. Поднесете рибата върху канапето от зеленчуци, като по желание можете да поръсите с нарязани косо пера див или пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ