Регистрация

Телешко със сметана, гъби и лук - Бьоф Строганов

Телешко със сметана, гъби и лук - Бьоф Строганов
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1191

Телешки хапки в сметанов сос с гъби и лук, поднесени с картофено пюре. Домашна рецепта за Бьоф Строганов.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За картофеното пюре:

  • 1 кг картофи
  • 1 ч.л. сол
  • вода
  • 50 г масло
  • 100 мл мляко
  • сол и индийско орехче
  • листата на 1-2 стръка магданоз

За телешката част:

  • 800 г телешко филе
  • 2 с.л. олио
  • 2 глави лук
  • 300 г печурки
  • 30 г масло
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. брашно
  • 250 мл месен бульон (внимавайте с количеството сол - има опасност да дойде повечко, ако бульонът е подсолен)
  • 150 мл течна готварска сметана

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете и сложете цели в тенджера. Залейте с вода, така че да ги покрива. Кипнете, добавете солта и оставете да се варят 25-30 минути.

2. През това време нарежете телешкото на пържоли с дебелина 2 см, а после на лентички. Парченцата трябва да станат 2 на 5 приблизително.

3. Сгорещете олиото в тиган и запържете месото на силен огън за 1-1:30 минути. Трябва просто да побелее по повърхността си. Ще пусне вода, но това да не ви притеснява. Извадете мръвките от тигана с решетъчна лъжица и заделете настрана.

4. Нарежете лука на полумесеци и прибавете в тигана от готвенето на месото, като използвате вече отцедилите се сокове. Гответе 1-2 минути на умерен огън.

5. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Вкарайте при лука, добавете маслото, сол и пипер и захлупете под капак да се готви за 5 минути.

6. Добавете брашното, разбъркайте, за да абсорбира соса и налейте бульона. Оставете да къкри без капак за 5 минути.

7. Налейте сметаната, разбъркайте отново и оставете да къкри 5 минути. После върнете мръвките в ястието и оставете на слаб огън за 2-3 минути.

8. През това време направете пюрето като намачкате сварените и отцедени картофи с маслото и млякото. Добавете сол и индийско орехче на вкус - около 1/3 ч.л. индийско орехче е достатъчно и около 1/2 ч.л. сол.

9. Сервирайте ястието като поднесете в една чиния, но отделно едно от друго картофеното пюре и месото с гъби, лук и сос. Поръсете картофената част с наситнени листенца магданоз.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта