Регистрация

Суши с риба тон, моркови, краставички и маслини

Суши с риба тон, моркови, краставички и маслини
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 5699

Рецепта за суши за начинаещи с риба от консерва и подръчни зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ако искате да си направите суши в домашни условия, знайте, че далеч не е невъзможно. Това е моя първи опит, който и без много вманиачаване се оказа успешен – разбира се не да издържи конкурс за най-добра японска кухня, но да задоволи търсенията на средната домакиня при направата на едно екзотично и новаторско за приготвяне блюдо.  Още докато разучавах стъпките на рецептата реших, че не е удачно да използвам сурова риба и затова я замених с консервирана, което ме отдалечи от оригиналния резултат. Но пък си направих труда (който се оказа минимален) да се запася с традиционни продукти за източната кухня, в които установих, че се крие ключа към успешната направа на суши с близък до автентичния вкус. И тъй като от провизиите ми останаха стабилно количество, се ангажирам всеки понеделник през следващите няколко седмици да споделям собствената си рецепта за суши или друго странно източноазиатско ястие, с което съм зарадвала близките през уикенда.

Необходими продукти:

За ориза:

  • ½ ч.ч. ориз за суши
  • 2/3 ч.ч. вода
  • 5-6 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол

За плънката:

  • 1 консерва риба тон в собствен сос
  • 1 морков
  • 4 кисели краставички
  • 15 черни маслини без костилки
  • 2 листа китайско зеле
  • 2 с.л. царевица от консерва
  • 10 листа (1 опаковка) нори (кори от смлени водорасли за суши)

За поднасяне:

  • уасаби паста
  • светъл соев сос

Начин на приготвяне:

Ще ви се наложи да се запасите с рогозка за свиване на суши, но това не е нищо повече от обикновените рогозки за поставяне на чинии, които се продават в домашните потреби. Уасаби паста, оризов оцет и нори можете да намерите както в големите супермаркети, така и в специализираните магазини за източни хранителни продукти, като лично аз препоръчвам втория вариант, заради автентичността на производството.

1. Измийте хубаво ориза през цедка или тензух и го накиснете за 2 часа във водата.

2. Пуснете да се готви на умерен огън до изпряването на водата. Не бива зърната да се разкашкват или да остава течност между тях. Можете да покриете с хавлиена кърпа след варенето, за да се изсмуче и останалата влага.

3. Пригответе соса за ориза като подгреете без да кипвате оризовия оцет и разтворите в него захарта и солта.

4. Смесете ориза със соса и разбъркайте хубаво. Опитайте на вкус – ще познаете онзи специфичен сладко-кисел нюанс в сушите.

5. Увийте рогозката си със стреч фолио за гарантиране на по-висока хигиена. След това постелете 1 лист нори (без да киснете, мокрите или каквото и да било) върху рогозката.

6. Направете си заготовки като си приготвите чинии с всички продукти близо до вас. Нарежете моркова, маслините, краставичките и зелето на много тънки ленти. Ако слагате и други продукти по ваше желание помнете, че в сушите всичко трябва да е на тънко.

7. Началото на листът нори трябва да е на около сантиметър след началото на рогозката. Най-трудното при първата направа на суши е завиването. На около сантиметър и половина от началото на норито пък трябва да положите началото на оризовата основа. Правете го с намокрени ръце – така ще можете да боравите с ориза без да лепне по пръстите ви. Нанесете го на тънък, но плътен слой в 2/3 от норите, като си оставите част от края свободен.

8. След това започнете да редите продуктите върху оризовата основа по дължина. Нека първо е ред риба, след това слагайте по ред от всеки продукт – кисели краставички, маслини, царевица, моркови, зеле и други по ваше предпочитание.

9. Завивайте на СТЕГНАТО руло с помощта на рогозката по начина, по който се навива кайма за руло Стефани.

10. Когато сушите са готови, поставете целите рулца в чиния, приберете в хладилника да се стегнат и чак тогава ги нарежете на хапки с много остър нож.

11. Поднесете с уасаби паста и соев сос, като не поставяйте директно върху хапките, а сервирайте встрани, за да може всеки да си сложи колкото му е вкусно.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта