Свински хапки в червен сос с картофена гарнитура
Свински гювеч с лук и богато картофено пюре с екстри.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
 - 500 г свинско филе
 - 1 глава лук
 - 1 морков
 - 1 сладка чушка
 - сол и черен пипер
 - 1/2 ч.л. риган
 - 1/2 ч.л. кимион
 - 1 ч.л. червен пипер
 - 2 с.л. доматено пюре
 - 2 с.л. заквасена сметана
 - 200 мл вода или бульон
 
За картофеното пюре:
- 5 картофа
 - 1 глава лук
 - 1 морков
 - 2 с.л. олио
 - 50 г масло
 - 100 мл мляко
 - сол на вкус
 - 1 ч.л. захар
 - консерва грах и листенца магданоз по желание (за да има и зелен компонент в чинията)
 
Начин на приговяне:
1. Свинското нарежете на големи хапки и поръсете със сол и пипер. Сгорещете олиото в тиган и запържете месцата за по 2 минути от страна. Добавете лука и гответе още 4 минути.
2. Добавете рендосания морков и нарязаната на лентички чушка и гответе още 4 минути.
3. Добавете подправки, доматеното пюре и сметана. Гответе две минути като разбърквате. После налейте вода или бульон, захлупете с капак, намалете огъня и оставете да къкри 15 минути.
4. Сварете картофите за пюрето и докато са още топли, ги намачкайте с преса с маслото на пюре. Добавете топлото мляко и разбъркайте.
5. Лука запържете в две с.л. олио и добавете моркова. Овкусете със сол, поръсете със захарта и гответе още няколко минути. След това добавете към вече готовото пюре и разбъркайте.
6. Сервирайте месото и пюрето в една чиния и добавете грах по желание. Можете да поръсите с листенца пресен магданоз за разкош.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ