Салата от пилешки гърди с кисели краставички и моркови
Пилешка салата с моркови, кисели краставички, лук, копър и майонезена заливка.
Необходими продукти:
- 1 глава червен лук
- 100 мл вода
- 1 ч.л. захар
- 3 с.л. оцет
- 1 пилешка гърда около 200-250 г
- 250 г кисели краставички
- 2 моркова - около 180-200 г общо
- връзка копър
- сол и пипер
- 2 с.л. майонеза
- 1 с.л. олио
- 3-4 листа зелена салата - големи; за поднасянето
Начин на приготвяне:
1. В купичка сипете водата, оцета и захарта и разбъркайте докато захарта се разтвори. Нарежете лука на тънки полумесеци, поразделете с пръсти отделните влакна и изсипете в маринатата. Оставете докато приготвите останалите продукти.
2. Пилешката гърда разрежете през средата на дебелината на 2 по-тънки парчета. Поръсете двустранно със сол и пипер. Сгорещете олиото в тиган с незалепващо покритие и сложете месата да се запекат на умерен към силен огън за 4 минути от първата страна и за 3 минути от втората. Не местете филетата след като сте ги сложили в тигана. Можете само да натиснете с палец, показалец и среден филето при поставяне, за да залепне хубаво за дъното на тигана. След изпичане оставете да починат 5-6 минути и после нарежете на тънки напречни лентички.
3. Нарежете на малки кубчета киселите краставички и изсипете в купа. Рендосайте моркова на едро ренде и добавете към краставичките. После прибавете пилешките лентички, след тях наситнените листа на копъра и за финал отцедения от маринатата лук. Залейте с 2 с.л. майонеза и разбъркайте.
4. Опитайте на вкус и по желание добавете сол и пипер. Приберете в хладилник до момента на поднасянето. Сервирайте в лист маруля за по-красиво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ