Регистрация

Празничен свински бут с хрупкава кожа



Празничен свински бут с хрупкава кожа
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1884

Печен свински бут, киснал в саламура, след това сварен и за финал изпечен под хрупкав горчичено-меден сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Коледа наближава и отново се появява въпросът как да се сготви празничното свинско, за да е гарантирано вкусно, да не отнема много време в кухнята и да е различно от традиционните рецепти. От канала Всегда Вкусно надничат в немската кухня, където за празниците се приготвя свински айсбан - киснато месо в саламура, което след това се вари с подправки и накрая се запича на фурна. Мръвката се готви директно с кожата, за да има онзи апетитен зимен акцент. А самата кожа се глазира със смес от мед, горчица и малко мазнинка. Така става неустоима за окото и небцето.

Изберете си свински бут с кост, който можете да поберете в голяма тенджера. Друг вариант е да си вземете две парчета долен свински бут - те са по-малки и по-лесно ще се борави с тях. Пък ако сте голяма компания, заложете директно на 3 бута. Разбира се, можете да сготвите и друга част от прасето по тази рецепта. Не е задължително и да бъде с кожа, но пък така е наистина вкусно и красиво. В голям съд се налива студена вода, като на всеки литър се добавят по 100 г сол. Солта се разтваря във водата и месото се пъхва в саламурата. Оставя се да кисне в нея в хладилник между 1 и 3 дни.

Саламурата се излива, месото се връща в тенджерата и се залива с вода отново. Добавят се цели глави лук, цели моркови, пипер и бахар на зърна, дафинов лист, захар, скилидки чесън. Кипва се на силен огън, намалява се на слаб и се оставя да къкри 3 часа. През това време можете да сготвите останалите компоненти за празничната трапеза.

Парчетата свинско се вадят от водата докато са топли и се оставят на решетка за 5 минути, за да се отцедят и изсъхнат. След това се мажат със смес от горчица, мед и малко мазнинка и се пъхват в загрята на 220 градуса фурна. А само след 15 минути коледната кулинарна магия е вече факт - сочно месо с хрупкава леко сладникава коричка, приятна горчичена нотка и множество аромати. Гледайте във видеото по-горе как се прави, а списък с точните продукти и стъпки на направа можете да видите ТУК.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1 ден

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта