Регистрация

Плодова питка Тарт Татен

Плодова питка Тарт Татен
Трудно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 3370

Вкусна плодова пита с карамелизирани ябълки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 бучка неосолено масло
  • 1 яйце, леко разбито
  • 2 с.л. студена вода
  • 1 щипка сол
  • 1 2/3 ч.ч. обикновено универсално брашно, пресято

За карамеления ябълков пълнеж:

  • 1/2 бучка неосолено масло
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 10 ябълки (най-добре зелени или жълто-червени)
  • 2 с.л. захар, за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната до 200ºС.

2. Направете тестото като оставите маслото да се размекне на стайна температура и го разбиете с миксера на ниска скорост за 2 сек. преди да добавите яйцето, а след това и водата. Разбийте хубаво за няколко секунди и прибавете солта и брашното, като заделите 2 с.л., които ще прибавите после, ако тестото е прекалено лепкаво. Трябва да работите бързо, тъй като глутенът в брашното го прави еластично. Спрете миксера преди тестото да стане на топка.

3. Приплеснете готовото тесто, така че да се получи кръг с диаметър около 15 см. Сложете го в съд и увийте с найлоново фолио. Оставете в хладилника за минимум 1 час, а най-добре за 24 ч. По този начин глутенът няма да пречи при разточването и тестото няма да бухне при печенето.

На карамеления ябълков пълнеж:

1. Нарежете маслото на малки парченца и го разпределете в тавичка с големина 25-26 см. Поръсете със захарта и прибавете 2 с.л. вода, за да не се кристализира. Карамелизирайте захарта като сложите тавичката на умерен огън.

2. Междувременно обелете ябълките, нарежете ги на половинки и ги почистете от семената. Нарежете ги на 4 големи парчета.

3. Когато маслото и захарта се карамелизират, свалете тавичката от огъня. Сложете парчетата ябълка върху получения карамел, така че да няма празни места и ябълките да се припокриват плътно. Поръсете 2 с.л. захар върху ябълките и върнете съда на огъня за 15 мин. на средна температура, докато карамелът започне да бълбука между ябълките.

4. Загрейте предварително фурната до 200ºС. Разпределете тестото върху ябълковия пълнеж, като подгъвате краищата. Направете 3 - 4 дупки с ножа и 1 по средата, за да може да излиза парата, докато се пече. Печете 20 мин. и оставете да престои 15 мин. Това е важна стъпка, защото в противен случай ябълките ще се разпаднат при обръщането.

5. Поставете чиния за сервиране върху тавичката за печене и я обърнете наопаки. Бавно отстранете тавичката.

6. Поднесете леко охладено с ванилов сладолед или бита сметана.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта