Регистрация

Плодова пита с какао

Плодова пита с какао
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 4568

Плодова пита с какаов блат и желатинова глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За какаовия блат:

  • 175 г брашно
  • 30 г какао на прах
  • 50 г пудра захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 125 г неосолено масло (охладено)
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. ледена вода

За пълнежа:

  • 3 жълтъка
  • 200 мл мляко
  • 60 г захар
  • 20 г брашно
  • 2 с.л. незасквасена сметана
  • 1с.л. вишнев ликьор (или друг по избор)

За желатиновата глазура (по желание) :

  • 2 листа желатин
  • 1с.л. захар
  • 100 мл вода

Начин на приготвяне:

1. В кухненски робот смесете брашното, какаото на прах, захарта и солта до хомогенност.

2. Нарежете охладеното масло (важно е да не бъде топло) на малки кубчета и го прибавете в робота. Разбийте докато получената смес стане на трохи.

3. Разбийте леко яйцето с ледена вода и го сложете в робота. Отново разбийте, докато се получат бучки.

4. Извадете така полученото тесто и го омесете на ръка.

5. Увийте тестото в найлонова торбичка и го оставете да престои в хладилника за поне 30мин.

6. Загрейте предварително фурната на 180ºC.

7. Извадете тестото и го разточете на не много тънък слой, за да не се натроши, когато го извадите от фурната. Можете да използвате найлоново фолио, вместо брашно, за да разточите тестото - по този начин няма да пресъхне прекалено от допълнителното брашно. Поставете едно парче фолио върху работната си повърхност, отгоре сложете тестото, а върху него друго парче фолио и разточете до необходимата дебелина.

8. Сложете разточения блат във формичка за тарталета и изрежете излишното тесто по краищата.

9. Набодете с вилица дъното и печете във фурната, като сложите тежести за пай 10 мин.

10. След 10 мин. извадете тежестите и печете още 10 мин.

11. Оставете блатът да се охлади напълно преди да го извадите от формичката.

На пълнежа:

1. Разбийте жълтъците в купа с 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от млякото. Съвсем леко, колкото да се обединят.

2. Загрейте сметаната в тенджерка с останалото мляко и захар на слаб огън. Когато започнат да се появяват балончета по стените, свалете съда от огъня.

3. Прибавете брашното при яйчената смес и разбъркайте хубаво.

4. Прибавете стопления млечен разтвор бавно към яйцата, като не спирате да бъркате.

5. Ако се появят бучки, прецедете сместа и я върнете на котлона, като разбърквате до сгъстяване. Прехвърлете в купа.

6. Прибавете алкохола и разбъркайте хубаво.

7. Отгоре поставете найлоново фолио, за да не се образува коричка.

8. Сложете в хладилника и изчакайте да се охлади напълно.

На желатиновата глазура:

1. Накиснете листата желатин във вода и заделете за 10 мин. или докато омекнат напълно.

2. Смесете в тенджерка водата, захарта и желатина. Сгорещете сместа до кипване.

3. Оставете да се охлади леко, преди да намажете с нея плодовете.

На сглабянето:

1. Изсипете крема върху блата и го пригладете.

2. Подредете плодовете и намажете по желание с желатиновата глазура.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта