Пилешки филенца с терияки сос
Пилешко по японски със сос терияки, кашу и пресен лук.
Необходими продукти:
- 900-1000 г пилешки гъди
- 2 с.л. олио
- 3 с.л. оцет (оризов или ябълков)
- 3 с.л. соев сос
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. сусамово олио
- 7 с.л. терияки сос
- 100 г кашу
- 1 ч.л. царевично брашно
- 40 мл вода
- 2-4 стръка пресен лук или див лук
- бял ориз за основа по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешките гърди на хапки.
2. Сгорещете олиото в голям тиган и запържете половината или 1/3 от месото. Трява да остане място, за да можете да въртите парчетата месо от всички страни до побеляване. След като запечатате първата част, извадете от тигана и сложете втората, съответно после и третата част.
3. Когато цялото месо е запечатано, намалете огъня на умерен и върнете обратно мръвките в тигана.
4. Залейте с оцета, соевия сос, черния пипер и солта и разбъркайте. Сипете сусамовото олио (ако нямате, използвайте обикновено олио за готвене) и терияки соса. Бъркайте и гответе 3-4 минути.
5. Добавете кашуто. Най-добре ще е ако сте си взели печено или сушено или пък леко го изсушите на 100 градуса фурна за 5-6 минути.
6. Докато ядките и пилешкото се запичат, разбъркайте царевичното брашно в студената вода и залейте ястието. Оставете да се готви още 3-4 минути при периодично разбъркване.
7. През това време измийте лука и го нарежете на тръбички с дължина 3-4 см. Добавете в тигана и махнете от огъня.
8. По желание поднесете с основа от бял ориз. Традиционно се сервира и с печени зеленчуци, а ако не държите да запазите изцяло японската традиция, можете да поднесете и с картофено пюре.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ