Регистрация

Печени картофи със сметана и яйца



Печени картофи със сметана и яйца
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1542

Картофи шмарн - картофена запеканка със сметана и бити белтъци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 21.02.2018

Картофен шмарн - поредната рецепта за картофено ястие без месо, което е идеално мезенце, гарнитура и дори основно, защото сварените и намачкани картофи се разбъркват с яйца, сметана, подправки и масло. А после се запичат, за да хванат хрупкава апетитна коричка. Не бройте калорийте в това ястие, а се насладете на качествата му.

Първо трябва да сварите картофите с обелките, за да се запази нишестето им. След това ги обелете докато са още топли и действайте бързичко. Намачкайте ги на едро. Жълтъците и белтъците на яйцата се разделят в два съда. Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол, а жълтъците - с царевично нишесте. Сметаната се кипва със сол, пипер и индийско орехче и още гореща се излива при картофите. Добавя се жълтъчената смес, разбърква се хубаво, а след това се вкарва и белтъчната пяна, като вече се бърка леко и внимателно.

Разтапяме си масло на водна баня. С част от него намазваме дъното и стените на тавичка. После изсипваме картофената смес, заравняваме и отгоре разпределяме останалото масло. Поръсваме с наситнен пресен лук и запичаме на умерена фурна за 20-тина минути.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта