Печени агнешки котлети с гъби
Месо на скара с паста и зеленчуци.
Необходими продукти:
- пресни агнешки котлети (около 3 на човек)
- 1 пакет дребна паста с форма на ориз
- пресни гъби
- масло и зехтин
- лимони
- счукан чесън (на вкус)
- сол и пипер
- магданоз и резен лимон за украса
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте месото в равни количества зехтин и лимонов сок, така че да е много добре покрито. Добавете няколко скилидки счукан чесън и поръсете със сол и пипер. Оставете за цяла нощ или за поне 3-4 ч., покрито в хладилника, като разбърквате на всеки няколко часа.
2. Около 1/2 ч. преди готвене, включете скарата.
3. Сварете пастата във вода и щипка сол, според упътването на опаковката. Оставете да къкри и разбърквайте често, като внимавате да не остане без вода. Изключете котлона, след като омекне много добре и я отцедете. Добавете щедро количество зехтин, за да не залепва и за да й придаде допълнителен вкус.
4. Нарежете сравнително на тънки филийки няколко гъби и ги сотирайте в зехтин (или масло) на силен огън до златисто. Добавете счукан чесън на вкус и разбъркайте докато покафенее леко. Овкусете с малко сол и изключете котлона.
5. Смесете отцедената паста с гъбите и чесъна, заедно малко прясно изцеден лимонов сок. Прехвърлете в чиния за сервиране, покрийте и заделете.
6. Изпечете месото на скарата, която трябва да е много гореща, до желаната готовност. Докато печете, мажете агнешкото с маринатата от зехтин и лимонов сок, в която е престояло, за да стане по-сочно. Изпечете и от двете страни.
7. Поднесете агнешките котлети с пастата и гъбите, украсени със стръкче магданоз и резен лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ