Петрички Чалбур - забулени яйца с кисело мляко
Яйца по Панагюрски, но не съвсем - забулени яйца в бульон с масло и сос от кисело мляко.
Яйца Чалбур или яйца по Петрички - това е народно ястие, както и македонска манджа с яйца. Рецептата за нея възражда Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Познатото готвене на Панагюрски яйца придобива по-модерна визия, защото те се забулват в бульон с масло и след това се заливат с млечния сос без да се запържва. Така ястието е съвсем полезно и по-нискокалорично.
Подгрява се бульон под точката на кипене и в него се добавят пресен лук и масло. После внимателно се чукват яйцата и се оставят до желаната готовност - между 4 и 8 минути. Изваждат се в индивидуални порции и се заливат с разбито кисело мляко с част от бульона. За финал се поръсват с червен пипер и се сервират. Лесно и бързо основно, което няма да натежи на стомаха, ако не прекалите с хляба към него. В края на видеото на Звездев ще разберете какви са точните продукти, грамажи и стъпки на направа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ