Регистрация

Домашни яйца по панагюрски

Домашни яйца по панагюрски
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 5108

Поширани яйца със заливка от кисело мляко и разтопено масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Все още имам живи баба и дядо на село, което е благодат, що се отнася до качествени домашни и екологично чисти продукти за готвене. Кокошките им, които за мен са истински птерозаври, препускащи из двора, ни радват с домашни яйца, които не се притенявам да готвя рохки, защото зная, че те са витаминозна бомба, съдържаща и множество полезни микроелемнетни. Затова и тях готвя по панагюрски, тъй като се предполага, че почти винаги жълтъчето остава рохичко и се разтича в приятния млечен сос. Ето как правим яйчица по панагюрски вкъщи:

Необходими продукти:

  • 6 пресни яйца
  • 1,5 литра вода
  • 2 с.л. винен оцет
  • сол на вкус
  • пресен копър
  • листенца пресен чесън, ако имате

За соса:

  • 1 кофичка кисело мляко с по-висока масленост
  • 4 скилидки чесън
  • червен пипер
  • лют пипер по желание
  • 70 г масло

Начин на приготвяне:

1. Извадете си яйцата от хладилника за един час, ако имате възможност. По-добре е яйца да се пошират на стайна температура, защото така няма да се насече белтъка.

2. Сложете водата в дълбока и удобна тенджера да заври и щом кипне, я махнете от котлона и намалете на най-ниска степен. Разтворете във водата 2 щипки сол и оцета. След това върнете върху оогъня. Много важно е тя да не завира и да е максимално близо до точката на кипене. Това е основният принцип в приготвянето на рецептата.

3. Въоръжете се с голяма цедка. След това чукнете 1 или 2 яйца внимателно във водата, като се стремите да не се разпаднат и да не са прекалено близо едно до друго. Първоначално ще се превърнат в забулени яйца, защото белтъкът се сготвя по-бързо. Оставете ги да се пошират между 3 и 7 минути в зависимост от рохкостта, с която ги предпочитате. След това с цедката загребете и извадете в чиния, като изчакате водата да се отцеди.

4. Така на три тура готвене ще имате заветните 6 яйца за две порции. Ако в чинията се отдели още вода от тях, деликатно я попийте като топнете салфетка в единия край на съда и изчакате да попие.

5. Докато партидите от яйца се готвят, имате време да си направите млечния сос. Киселото мляко разбийте в купа хубаво, за да не стават бучки. След това добавете сол и намачкания, счукан или минат през преса чесън. Количеството е ориентировъчно – ако обичате повече чесънче – слагайте смело. Ако дъхът ви притеснява, можете да прибавите само една скилидка или пък половин пакетче чесън на прах. По рецепта в млечния сос се слага и наситнен магданоз. Понеже половинката ми не го харесва, аз го пропускам. Но вие си добавете на вкус.

6. Когато и последната партида яйца са готови, изключете котлона, залейте яйцата с млечния сос и чак тогава се върнете на спряната печка с малка метална чашка, в която сте сложили маслото на кубчета. Ето как си спестявате загряване на вода и разтапяне на водна баня на маслото. Просто стойте до него и го разбърквайте за една минута, докато се втечни. После сипете в него червения и лютия пипер.

7. Залейте ястието с маслената част и най-отгоре украсете с пресни листенца чесън и стръкчета магданоз. Поднесете си ястието с достойно количество пресен пухкав хляб или препечени филийки. Ще се изумите колко хляб може да се изяде с тези забулени яйца и пикантно-чесновия им сос с маслена заливка.

Да ви е вкусно!

Ето как изглеждат мойте яйца след като са извадени от водата и преди да ги попия със салфетка:

поширани яйца във вода

А ето и крайният вариант:

варени яйца без черупките

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта