Лимец със спанак и поширано яйце
Безмесно ястие с лимец в сос от крем сирене и пармезан.
Бон Апети
Излъчен на 19.03.2018
Ризото с лимец готвят Лора и Стоян, за да споделят своя абстрактна интерпретация на традиционно италианско ястие. В своеобразното ризото без ориз се използва житната култура лимец, която се съчетава със спанак, а след това се обгръща от нежен сос от разтопени крем сирене и пармезан. Сервира се с поширано яйце, за да бъде ястието наситина питателно и с апетитна шарена визия.
Започваме като в разтопено масло запържваме съвсем кратко наситнени пресен лук и чесън. Добавяме зърната суров лимец, разбъркваме и наливаме бяло вино. Готвим около минута и след това на няколко дози добавяме зеленчуков бульон. Ястието къкри докато зрънцата се разварят и попият течността. Добавя се спанака и след няколко минути, когато листенцата са омекнали, се маха от котлона.
Подправя се със сол и пипер и докато е още вряло, се прибавя рендосан пармезан и крем сирене. Разбърква се до получаването на апетитен млечен сос. По желание се сервира с поширано яйце, което трябва да забулите в подсолена вода с оцет под точката на кипене. Можете да поръсите и с допълнително количество пармезан директно преди да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ