Регистрация

Пай с агнешко и сладки картофи

Пай с агнешко и сладки картофи
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2869

Оригинален солен пай с месо и млечна коричка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пълнежа:

  • 450 г агнешко, нарязано на кубчета
  • 2 стръка целина, нарязани
  • 1/2 голяма глава червен лук, нарязан на ситно
  • 2 големи сладки картофа, леко сварени, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 чаша замразен грах
  • 4 скилидки чесън, смлени
  • 1/2 ч. л. ким
  • 1 дафинов лист
  • 3 с. л. брашно
  • 85 г сос Деми Глейс или го заменете с кетчуп
  • 1 чаша червено вино
  • 1/2 чаша вода
  • 1 с. л. царевично брашно
  • 1 с. л. кашер сол
  • 1/2 с. л. черен пипер
  • зехтин

За кората:

  • 2½ чаши брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 2 с. л. пресен розмарин, накълцан
  • 1½ чаени лъжички прясна мащерка, нарязана на ситно
  • кората на 1 портокал, смляна
  • кората на 1 лимон, смляна
  • 3/4 чаша масло, охладено и нарязано на кубчета
  • 1/2 чаша мазнина (мас)
  • 6-8 с. л. лед
  • 1½ с. л. мляко

Начин на приготвяне:

1. Започнете с кората на пая. Смесете брашното, захарта, розмарина, мащерката и солта в голяма купа. Добавете охладеното масло и разбийте с пасатор.

2. Добавете мазнината (маста) към сместа от брашно и масло. Сместа трябва да наподобява едро смляно царевично брашно.

3. Бавно добавете леда – лъжица по лъжица. Разбърквайте добре след всяка добавена лъжица, до получаване на еднородно тесто.

4. Поставете тестото върху плоска повърхност и го разделeтe на 2 части. Оформете отделни топки, поръсете ги леко с брашно и увийте в найлон. Оставете в хладилника за поне един час.

5. Поръсете агнешкото със сол, черен пипер, семена от кимион, чесън и брашно. Оставете настрана.

6. Докато тестото се охлади, изсипете малко зехтин на дъното на много широк и дълбок тиган. След като зехтинът се сгорещи достатъчно и започне да „цвърчи”, добавете парчета агнешко и варете на умерен огън, докато придобият кафяв цвят. Преместете парчетата в чиния.

7. Добавете, ако е необходимо, още малко зехтин в същия тиган. Почистете тигана от остатъците, след което добавете лука и целината и пържете, докато омекнат и станат полупрозрачни.

8. Добавете виното и соса „Деми Глейс”. Разбъркайте добре. Додайте и агнешкото към зеленчуците, след което прибавете граха и дафиновия лист. Покрийте с капак, намалете температурата и оставете да ври на слаб огън около 15 минути.

9. Разтворете царевичното брашно във вода и излейте получената смес в агнешкото със зеленчуците. Разбъркайте добре. Добавете сладките картофи и гответе още 5-7 минути. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно. Извадете дафиновия лист.

10. След като пълнежът изстине, вземете охладеното тесто и върху набрашнена повърхност разточете една топка, с която да оформите долния слой на кората. Разстелете готовото тесто в 23 сантиметрова чиния и отрежете ръбове. Сложете в хладилника и разточете второ парче от тестото – за горния слой.

11. Извадете тестото за долния слой от хладилника и  изсипете върху него пълнежа. Покрийте с втория слой тесто и отрежете краищата, ако е необходимо. Разстелете равномерно горната кора върху долната. Сложете обратно в хладилника или във фризера за около 2-4 минути за да се охлади бързо, ако тестото е много меко.*

12. Преди да сложите да се пече, намажете с мляко – като използвате четка –
 горната кора. Печете в предварително загрята на 190 °C градуса фурна в продължение на 45-50 минути или до придобиване на златисто кафяв цвят.

*Ето още един начин за приготвление на това ястие:

Сложете плънката се охлади напълно в хладилника. Когато се охлади, оформете двата слоя от тесто, сложете плънката между тях и оставете пая да изстине. Това е най-добрият  метод за охлаждане, при който кората се запазва хрупкава. Никога не слагайте пая да се пече, ако тестото е меко! За да нямате проблеми, охлаждайте тестото по-дълго, ако е необходимо!



Източник: opensourcefood

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта